Elf stedentips

De elf Friese steden verwelkomen jaarlijks vele toeristen die zich vergapen aan de monumentale panden, sneupen in winkels en neerploffen op terrassen. Elke stad heeft zijn eigen karakter en is daarom al het bezoeken waard. We lichten per stad een activiteit of bezienswaardigheid uit - de ene minder bekend dan de andere.

Sneek 
Vanaf het water ziet een stad er heel anders uit. In Sneek is het deze zomer mogelijk om een grachtentocht te maken met de beurtschip Ald Fryslân. De bemanning laat de gasten mooie plekken van de stad zien en deelt allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van de stad. De rondvaartboten zijn ingericht volgens de coronarichtlijnen. Reserveren kan via grachtenrondvaartsneek.nl. 

Sloten
Bij Museum Sloten is elke donderdag in juli en augustus een zomerarrangement te boeken. Het arrangement begint met een ontvangst in de Raadszaal van het museum. Er is een expositie te zien en voor kinderen is er een speurtocht. Daarna volgt een stadswandeling aan de hand van een afgedrukte route. Tot slot staat er een boottochtje met schipper op het programma. Die gaat door de stad en richting het Slotermeer. Reserveren kan bij de balie van Museum Sloten, telefonisch (0514-531541) en via www.museumsloten.nl.

Bolsward 
Eén van de bekendste Friese bieren is ‘Us Heit’. De bierbrouwerij, waar overigens ook whisky wordt gestookt, is gevestigd in Bolsward. Na reservering is het mogelijk om een rondleiding te volgen. De gids vertelt onder andere over de ontstaansgeschiedenis van het bier en de ontwikkelingen die hebben plaatsgehad in het brouwproces. Ook kunnen bezoekers zien hoe de whisky en likeuren worden gestookt. Het is mogelijk om de rondleiding af te sluiten met een proeverij in het proeflokaal. Meer informatie: www.usheit.nl

IJlst  
Al ruim driehonderd jaar oud is houtzaagmolen ‘De Rat’ in IJlst, maar nog altijd doet de molen haar werk. Het is één van de weinige industriemolens die nog te bezichtigen is. Draaiende wieken die een zaag aandraaien; het proces is één grote bezienswaardigheid. Tel daarbij de enthousiaste verhalen van de molenaars op en je komt heel wat te weten. De molen is tot en met september geopend op woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Er mogen maximaal dertig mensen tegelijkertijd naar binnen. 

Hindeloopen
Je zou Hindeloopen bijna als een museum op zich kunnen zien. Een stad die met recht pittoresk te noemen valt. Hindeloopen is niet groot en heel knus. De stad nodigt uit om op je gemak doorheen te slenteren, door de smalle straatjes en over de bruggetjes. En om even de dijk op te lopen om te turen over het IJsselmeer. Het Fries Museum in Leeuwarden toont een Hindelooper kamer, maar in Hindeloopen is natuurlijk ook oude Hindelooper kunst te zien. Bijvoorbeeld in het Hindelooper Museum. Bij Roosje Hindeloopen beheersen ze de kunst nog steeds.
 
Stavoren
Het Vrouwtje van Stavoren is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in deze stad, maar rondom het water is meer te zien. De kleurige huisjes in de visserijhaven die doen denken aan Scandinavië. De oude zeesluis uit 1576 de havenlichten op het havenhoofd, de vuurtoren; er zijn genoeg historische nautische elementen in deze stad. Op een steenworp afstand van Stavoren ligt Laaksum, waar in de oude, monumentale zoutloods De Hang, een visje gegeten kan worden. 

Franeker 
Een stukje Franeker dat met het jaar meer charme krijgt: de idylle. Een paar jaar geleden opgezet door vrijwilligers die door het creëren van biodiversiteit inheemse insecten zoals vlinders en wilde bijen willen trekken. En dat levert een idyllisch natuurplekje op. Inclusief wilde bloemen, een cultuurtuin, vlinderstrukjes een bijenhotel en meer. Idylle Franeker is te bereiken vanaf De Horsa. Meer informatie: facebook.com/IdylleFraneker. 

Harlingen
Havenstad Harlingen. Vertrekpunt naar Terschelling en Vlieland, rijk aan fijne restaurants en gezellige winkelstraten. Maar deze stad kun je ook bezoeken als je zeehonden wilt spotten. Vanuit de Nieuwe Visserijhaven vertrekt deze zomer regelmatig een boot van Waddenrecreatiebedrijf Neptunus voor een tochtje over het wad, op zoek naar de zeehondenbank. Zij die mee willen varen, kunnen reserveren via  info@partyvaart-harlingen.nl of 0517 416856. 

Leeuwarden 
Een nieuwe aanwinst voor Leeuwarden is de muurschildering van straatkunstenaar Leon Keer in Keramiekmuseum Princessehof. Inspiratie was het werk Hol en Bol van M.C. Escher, die in 1898 geboren werd in het pand van het Keramiekmuseum. Keer, wereldwijd bekend als anamorfische straatkunstenaars, heeft er een 3D-werk van gemaakt. De muurschildering is onderdeel van de vernieuwde expositie Thuis bij M.C. Escher. Meer informatie: princessehof.nl. 

Dokkum
Er valt van alles te vertellen over Dokkum en dat doen de stadsgidsen van Museum Dokkum met plezier. De wandelroute gaat langs de hoogtepunten  van de stad: het keerpunt van de Elfstedentocht, de Waag, het Stadhuis en meer. Een stadswandeling door deze stad kan het hele jaar door en op elk gewenst tijdstip gereserveerd worden. Meer informatie: museumdokkum.nl.

Workum
In deze Eropuit in Friesland brengen we Workum extra voor het voetlicht. Doe inspiratie op voor een bezoek aan deze stad op pagina ...