Natuurschatten in Gaasterland

Bezoekerscentrum Mar en Klif op de Brink in Oudemirdum is een goed startpunt voor een bezoek aan Gaasterland. Hier is een VVV-inspiratiewinkel te vinden, met volop toeristische informatie.

Het Oudemirdumerklif is uniek en zeker een bezoekje waard. Alleen al het idee dat hier vroeger de Zuiderzee grote invloed had op het landschap en vegetatie, is bijzonder. Tussen de tuinwallen door wandel je zo naar het klif. Het uitzicht is prachtig en het is er heel stil. Op 18 en 25 juli en 1 en 8 augustus houdt Natuurmonumenten een ‘tijdreis over het Oudemirdumerklif’. 
Met een boswachter gaan deelnemers kriskras door het gebied op zoek naar sporen van het verleden. De boswachter vertelt verrassende verhalen áchter de gebeurtenissen. Aanmelden kan via de site van Mar en Klif. 

Themaroutes
Via het brinkdorpje Oudemirdum kom je bij het strand De Hege Gerzen met paviljoen en het verplaatste Sybrandy’s Speel en Natuurpark (kijk wanneer het open is op Sybrandys.nl). Een verrassende plek zo vlak bij Oudemirdum. Bij het Mirnserklif is ook een strand en een gezellig paviljoen.

Bij Mar en Klif is een wandelknooppuntenkaart te verkrijgen, die langs mooie routes leidt. Ook voor mensen die graag fietsen of mountainbiken zijn er allerlei mogelijkheden. Mar en Klif heeft een fietskaart waarin alle fietspaden staan inclusief het knooppuntennetwerk. Daarnaast zijn speciale themaroutes te koop - ook via de webshop. 

Relaxen
Badmeester Keimpe is een fraai paviljoen aan het Slotermeer. Op de weg ernaartoe zijn zeilbootjes te huren bij de Stipe of de Ulepanne. Een sloepje huur je bij Sloepned of Jachthaven Lutsmond in Balk. Varen vanuit het bos is ook een aanrader. Via de opvaarten in Gaasterland vaar je zo naar de Fluessen. Een stukje van de Elfstedenroute varen is de moeite waard. Aanleggen op de eilandjes in de Fluessen en het Heegermeer is super. Of aanleggen in bijvoorbeeld Woudsend en Balk. 

Streekmarkten
In Woudsend zijn vanaf 9 juli tot en met 20 augustus op elke donderdag de Boerenmarkten. Op de markt zijn verse streekproducten verkrijgbaar zoals kaas, vlees, vis, groente fruit en brood.
Op 2 augustus, 6 september en 4 oktober is er streekmarkt op de Flinkefarm in Hemelum. Friese kaas, honing, tuinplanten, gerookte paling, wijn en nog tal van andere streekproducten worden hier aangeboden in ongeveer dertig standjes. Alles is corona-proof ingericht en de organisatie ziet erop toe dat niet te veel mensen tegelijkertijd op het terrein afwezig zijn. 

Vogels spotten
Het Zwin is een poldermeer tussen de Fluessen en het Slotermeer met gras- en rietlanden eromheen. Er leven bijzondere moerasdieren en verschillende soorten moeras- of watervogels gebruiken It Swin. Een stevige wandeling om het meertje met een bezoek aan de vogelkijkhut levert altijd weer bijzondere waarnemingen op met veel verschillende vogelsoorten. Je kunt het Swin onder andere bereiken via het Laarzenpad, oftewel een onverhard pad, vanaf het dorp Elahuizen.

Vogels spotten en genieten van de natuur kan ook bij de Mokkebank, aan de rand van het IJsselmeer, nabij Laaksum. Vanuit de vogelkijkhut heb je uitzicht over een ondiepe baai met drie eilandjes. Het hele jaar door komen hier veel vogels, waaronder baardmannetjes, rietzangers, de kleine karekiet en de blauwborst. Er staat hier ook een Amerikaanse windmolen. 

Meer tips? Bezoek Mar en Klif/VVV Gaasterland, bel 0514-571777 of mail naar info@marenklif.nl.
Ook op www.waterlandvanfriesland.nl staan tips voor activiteiten in Gaasterland.