Exclusieve skûtsjesil-kiekjes en humoristische installaties

Regenachtige dag? Of gewoon zin om uitgebreid cultuur te snuiven? Bezoek één van de vele musea die Friesland rijk is. Zoals het Kazemattenmuseum, Museum Joure of het Fries Scheepvaartmuseum.

Humoristische installaties

Ontwerper Jelle Mastenbroek is bekend om zijn humoristische en interactieve installaties. Tot en met 30 augustus is er een expositie van hem te zien in Museum Joure.

Het museum toont vier van zijn installaties: Better Safe than Sorry, My First Musicbox, Data Orchestra en Miroir, Miroir Sur Le Mur. Het zijn speelse en geëngageerde installaties, die tot leven komen als reactie op een handeling van de bezoeker. 
Vanaf 19 september is een expositie van Klaas Gubbels te zien in het museum. Gubbels gebruikt alledaagse voorwerpen als motief voor zijn kunstwerken. Zijn keuze spitst zich toe op koffie- en theepotten. Deze tentoonstelling is tot en met 15 november te bezoeken. 
Voor kinderen van 6 tot 14 jaar organiseert Museum Joure deze zomer de Maakfabriek. Het thema van dit doe-programma is: ‘in beweging, actie geeft reactie’. Het begint met een onderzoek in het museum: welke apparaten en machines zijn er en hoe werken ze precies? Daarna mogen kinderen zelf een grote actie-reactiebaan bouwen. Kinderen kunnen de hele zomervakantie (t/m 30 augustus) iedere dag onder openingstijd aan de slag. Maar vanwege corona moet er wel een plek worden gereserveerd. 


Stukje van Atlantikwall

Een beroemd stukje Friesland: de kazematten bij Kornwerderzand. Beroemd, omdat het de enige plek in Europa is waar de Duitse Blitzkrieg in 1940 vastliep. 

De Kazematten zijn gebouwd in 1921. Toen de oorlog in 1940 begon, hadden de Duitsers aanvankelijk niet eens belangstelling voor de bouwwerken. Pas op 10 mei begonnen ze met de aanvallen. De 225 Nederlandse militairen wisten gedurende vijf dagen 17.000 Duitse soldaten tegen te houden. Pas na het bombardement in Rotterdam volgde capitulatie. 
Dat de Duitsers tóch de Kazematten wilden veroveren, was omdat ze een strategische aanwinst waren voor de Atlantikwall; een 5000 kilometer lang verdedigingswerk die liep van Noorwegen tot de Spaanse grens. De Atlantikwall moest de geallieerden tegenhouden. 
Het Kazemattenmuseum vertelt met beeld, geluid en special effects over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de bouw van het verdedigingswerk en de rol die het speelde gedurende de Koude Oorlog. 

Meer informatie: www.kazemattenmuseum.nl


Onvergetelijke werken

In het kader van 75 jaar bevrijding van Europa is in Museum Belvédère in Heerenveen de tentoonstelling Contre l’Oubli (‘tegen het vergeten’) te zien. Het museum schenkt aandacht aan het werk van  Edith Auerbach (1899-1994) en Frank Lisser (1959) in relatie tot de Tweede Wereldoorlog.

De Duits-joodse Edit Auerbach was in 1926 naar Parijs vertrokken, waar ze zich stortte in het kunstenaarsmilieu. Vlak voor de Duitse inval in Frankrijk werd zij geïnterneerd in het kamp Gurs bij de Pyreneeën. Ze kon ontsnappen en dook onder. De oorlog overleefde zij, maar de gruwelijke beelden van de holocaust leefden door in haar hoofd. Ze legde ze vast in een reeks schilderijen die ze Contre l’Oubli noemde.
De Nederlandse kunstenaar Frank Lisser schilderde een monumentaal familieportret als eerbetoon aan zijn moeder. Zij overleefde als enige van haar joodse familie de Tweede Wereldoorlog. De kunstenaar wilde haar verdwenen dierbaren vastleggen. In de expositie wordt het schilderij getoond in relatie tot documentair materiaal uit het familiearchief van Lissers moeder.

De tentoonstelling is te zien tot en met 20 september.
Meer informatie: www.belvedere.nl


Skûtsjesilen: achter de schermen

Uitgerekend in het jaar dat de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen 75 jaar bestaat, zet corona een streep door het SKS Skûtsjesilen. In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek valt deze zomer toch een beetje van de sfeer te proeven. 

In het museum zijn foto’s te zien uit de fotoalbums van de SKS-schipperfamilies. Dat geeft een bijzondere kijk achter de schermen van dit Friese evenement. Berend Mink (van 1973 tot eind 2019 actief bij de SKS) die een borrel inschenkt voor de vrouwen op een volgschip. Peke Wouda en Meindert de Groot van het Súdwesthoek-skûtsje die lol trappen tijdens de afwas. Maar ook geconcentreerde en gespannen gezichten tijdens hét skûtsjesilevenement van Friesland. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 23 augustus.

Meer informatie: www.friesscheepvaartmuseum.nl


Gosse Koopmans in Museum Martena

Het nieuwste werk van kunstenaar Gosse Koopmans is tot en met 31 december te zien in Museum Martena in Franeker. 

Gosse Koopmans is bekend geworden door zijn schilderijen van evenementen zoals schaatswedstrijden op natuurijs. Snel kunnen werken is dan van belang. Zijn meters lange en brede panorama’s vragen een andere werkwijze. Koopmans maakt elk tekenvel als een op zichzelf zelf staand kunstwerk, met eigen perspectivische verdwijnpunt. Tijdens de tentoonstelling in Museum Martena is de kunstenaar regelmatig aan het werk in of om het museum. Bezoekers hoeven niet te schromen om de kunstenaar aan te spreken, hij praat graag over zijn kunst en zijn gebruikte technieken.

Meer informatie: www.museummartena.nl

Vanwege corona zijn de musea enkel na online reservering te bezoeken.