Elfstedenstad uitgelicht: Workum

Workum is niet de grootste Elfstedenstad, maar wel een heel gevarieerde stad. Of je nu houdt van geschiedenis, shoppen, zwemmen of uitgebreid eten, voor dit alles en meer is Workum een aanrader.

Workum is een waterstad bij uitstek. In den beginne was het een agrarische nederzetting. Maar met de toenmalige Zuiderzee op een steenworp afstand zagen inwoners enkele eeuwen geleden veel handelskansen. Workum werd een belangrijke handels- en zeevaartcentrum. Dit was mede te danken door de Wijmerts. Deze uitgegraven waterverbinding verbond Workum ook met de Friese meren. Het was dus een stad waar veel schepen doorheen voeren, van en naar de Zuiderzee.

Fraaie oudheid

In 1785 werd de Wijmerts gedempt en kreeg hartje Workum een plein. Vandaag de dag kun je hier prima terrasjes pakken. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je uitgebreid de monumentale gebouwen bewonderen die de Merk omlijsten. Zoals het voormalige stadhuis. Het oudste deel van dit gebouw stamt uit de vijftiende eeuw.

Een ander opvallend monumentaal pand aan de Merk is de Waag, gebouwd in 1650. In dit gebouw is het Museum Warkums Erfskip te vinden. En dan is er nog de Grote of Sint-Gertrudiskerk, met haar vrijstaande kerktoren. Acht beschilderde gildebaren en een sierlijke preekstoel zijn enkele elementen die een bezoek aan deze kerk de moeite waard maken.

Bij het Súd is nog een historische beeldbepaler: een sluis met daarbij de oudste scheepswerf van Friesland: ‘De Hoop’. Overigens kun je hier ook lekker aan het water zitten bij restaurant Sluiszicht.

Workumer aardewerk

Ruim tweehonderd jaar geleden telde Workum ruim twintig pottenbakkerijen. Het was dus een belangrijk product voor de lokale economie. Dat is verleden tijd, maar gelukkig zijn er nog kundige liefhebbers die Fries aardewerk vervaardigen. Zoals bij Pottenbakkerij Kunst. Geheel volgens traditie en ambachtelijke wijze ziet hier het traditionele Fries kerfsnee aardewerk het levenslicht. Achter lifestylewinkel Pandje13 houdt Koch Pottery het pottenbakken in ere.

Shoppen

Workum is geen grote stad wat qua winkelen een groot voordeel heeft. Er zijn hier relatief veel unieke winkels en boetiekjes. De stad nodigt uit om rustig rond te slenteren en her en der een zaakje te bezoeken.

Zoals het genoemde Pandje13, dat een leuk assortiment dames- en kinderkleding heeft plus woonartikelen van onder meer Koch Pottery. In het oude apothekerspand aan ‘t Noord is KOKOMO Lifestyle gevestigd. Trendy woonaccessoires zoals kussens, kasten en verlichting, inclusief bekende artikelen van VT Wonen, kun je hier kopen. Op zoek naar een cadeautje? Dan kun je hier ook terecht. En tot slot zijn ook hier leuke modeartikelen te vinden.

Uitgebreid sneupen kan bij Het Verwende Nest. Woondecoratie en -accessoires, brocante en woontextiel - kortom, alles om je huis nét iets mooier te maken is hier te verkrijgen. Natuurvol is een duurzame lifestylewinkel en dat zie je terug in zowel de inrichting als het assortiment. De items zijn Fairtrade, biologisch, handgemaakt, gerecycled, vintage, natuurlijk of milieuvriendelijk.

Kunstzinnig Workum

Verschillende kunstenaars zijn in Workum te vinden, sommigen met een galerie die je op afspraak kunt bezoeken. Zoals Piets Althuis, die bronzen beelden maakt en zich hiervoor laat inspireren door licht, lucht en de liefde. Of Frans Berkhout, die schilderijen maakt met aquarel of olieverf. Vooral luchten en water zijn voor hem geliefde onderwerpen. Ook Matteke de Vries maakt dankbaar gebruik van wat Friesland te bieden heeft. Zee, boten, sloten en dieren komen terug in haar schilderijen.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt kunstroute ‘Kunst in Workum’ plaats. Daarnaast is op zaterdag 12 september de jaarlijkse kunstmarkt ARTWORKum. De evenementen vallen samen met Open Monumentendag. Natuurlijk is een en ander onder voorbehoud in verband met corona. Lees de laatste stand van zaken op www.artworkum.nl.

Eén van de bekendste kunstenaarsnamen uit Workum is Jopie Huisman. Het museum dat aan zijn werk is gewijd, trekt jaarlijks vele bezoekers.

Waterpret

Zin om een dag te luieren? Of om de dag heel relaxt af te sluiten? Workum heeft een prachtig strand. Op pagina … kun je lezen over ‘a la playa’ - Friesland style. De befaamde Woeste Leeuwen van Workum, gerealiseerd in het kader van the 11Fountains, biedt eveneens prettige verkoeling op een warme dag. Regent het en heb je toch zin in een frisse duik? Dan is er nog zwembad De Rolpeal - met glijbaan voor de kinderen.

Restaurants

Op Google regent het sterren als het op de Workumer restaurants aankomt. Het maakt haast niet uit waar je binnen stapt, de culinaire lat ligt hoog in deze stad. Bij bijvoorbeeld Folkerts, Fresco, havenrestaurant It Soal en De Smidte eten gasten met groot genoegen. In het eerder genoemde Restaurant Sluiszicht laten de koks zich deels inspireren door de Friese cultuur. Ze verwerken veel streekproducten in de gerechten.

Lunchen, dineren of borrelen in een nostalgische setting, daarvoor kun je naar hotel-restaurant De Gulden Leeuw. Vanwege de ligging aan het marktplein is ook dit een perfecte plek om op een zonnige dag een terrasje te pakken. Voor een ultra zomers gevoel is een diner bij Hotel Restaurant Wymerts een idee. In hartje Workum waan je je een beetje in Spanje dankzij de grote verscheidenheid aan tapas die hier op de kaart staan.

Meer tips voor een geslaagde dag in Workum: www.vanharteworkum.nl.