Vermaak op Friese wateren

De elf steden die met waterwegen verbonden zijn, de verschillende meren, de Waddenzee; Friesland is een waterrijke provincie. Er zijn allerlei manieren om er ten volste van te genieten.

Het Sneekermeer is de moeite waard om al varend te verkennen en dat is dan ook wat veel watersporters doen. Op zomerse dagen heerst hier een gezellige drukte. Met een zeilboot of sloep kun je bijvoorbeeld naar Goingarijp of Terherne varen of natuurlijk naar de stad Sneek. Liever meer in de rust? Dan is het de moeite waard om naar de Geeuwpolder te varen. Een vaartocht over het Sneekermeer is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan het befaamde starteiland (dat ook via een pontje is te bereiken). Vanaf hier kun je urenlang van het uitzicht genieten, bijvoorbeeld vanaf het terras van restaurant it Foarûnder. Een boot of sloep huren kan onder meer bij Bootverhuur Waterpark Terherne, Sail-a-way in Sneek en Happy Whale in Offingawier.  

Over water door Gaasterland
Suppen is al een bekende bezigheid. Minder bekend is Sussen: Stand Up Steppen. Hierbij sta je ook op een SUP-board, maar heb je houvast dankzij een in hoogte verstelbaar stuur. De aandrijving gebeurt door te steppen in plaats van door te peddelen. Bij De Hege Gerzen in Oudemirdum kun je een Wetterstepper huren en zo een kort tochtje langs het strand maken, of een langere route maken door de Gaasterlandse bossen. Liever SUPpen? Bij Go Wild zijn SUP-boards te huur. Vanaf hier peddel je in no-time door het fraaie, bosrijke gebied.

Bij veel verhuurders zijn ook sloepen en kano’s te huur, zoals bij Jachthaven Lutsmond bij Balk. Vanaf hier kun je varen naar de Wyldemerk. Op zomerse dagen trekt De Wyldemerk veel dagrecreatie. Een frisse duik in het water is dan een aangename verleiding. Over het riviertje de Luts vaar je dwars door de Gaasterlandse bossen. Vervolg je tocht over het Friese meer De Fluessen. Hier vind je een gezellig eiland: het Konijneneiland. Het is hier toegestaan om een vuurtje te maken. Vaar verder over het Heegermeer, het watersportdorp Woudsend en via het Slotermeer kom je weer uit in Balk.  

Stille vaartochten
In Oudega Súdwest Fryslân is er speciaal in het kader van 75 jaar bevrijd Nederland een vaarroute uitgezet waarbij verhalen uit de oorlog centraal staan. In het kleine plaatsje heeft heel wat afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zaten veel mensen ondergedoken, wapens werden hier gedropt, de Duitse bezetter stak een boerderij in brand en verzetsmensen lieten een trein ontsporen. Door de MeAR Fryslân-app te downloaden is het mogelijk om de tien kilometer lange ‘Far dy frij’-route te varen. Er zijn vanuit Oudega ook andere vaarroutes te maken, waaronder de fluistervaarroutes ‘Poelenroute’ - van Oudega naar Heeg of Gaastmeer - en de ‘Reidmarruite’ - van Oudega via Westhem naar Bolsward of IJlst. Op deze stille routes hoor je geen motoren; fluisterbootjes, kanoërs en SUPpers zijn er toegestaan. Een bootje huren kan bij watersportbedrijf De Werff in het dorp, bij camping De Bearshoeke, camping Ykema, camping It Klokhús en bij de Pollepleats in Westhem. 

Makkum is een van dé watersportplaatsen van Friesland. Surfen, kitesurfen, catamaran zeilen of SUPpen; het kan hier allemaal. Surf ‘n Sail Makkum bijvoorbeeld is een surf-, kite- en catamaranschool. Hier kun je lessen op alle niveaus krijgen. Mensen die alle skills al in huis hebben, kunnen allerlei surfmateriaal en catamarans huren. En zijn er mensen in het gezelschap die liever een dagje luieren, dan is daar op het Makkumer strand genoeg ruimte voor. Na al het zomerse watervertier biedt de Makkumer Boulevard genoeg horeca waar je prima de dag kunt afsluiten. 

Route SKS Skûtsjesilen varen
Juist in het jaar dat de SKS haar 75-jarig jubileum zou vieren, gaat het SKS Skûtsjesilen niet door. Wat wél mogelijk is, is de route varen die de SKS-vloot jaarlijks volgt. Door dorpjes en steden heen, waar het natuurlijk mogelijk is om aan te meren om bijvoorbeeld een terrasje te pakken of te winkelen. De route staat in het SKS Skûtsje Journaal dat in verschillende boekhandels in Friesland te verkrijgen is.