Wereldse reis door Friesland

Zin in een wereldreis? Doe het Friesland Style! Want je hoeft niet ver te reizen voor bijvoorbeeld kliffen, playas en een pelgrimsroute. Visit Friesland heeft leuke, Friese plekken en activiteiten gekoppeld aan bekende internationale trekpleisters. Dat heeft een lange lijst aan ‘wereldreistips’ opgeleverd. Wij hebben er acht geselecteerd.

‘Trevifontein’ Friesland Style

Waarom elkaar verdringen rondom de Trevifontein in Rome, wanneer je in alle rust en ruimte de fonteinen in Friesland kan bezoeken? Zet de 11fountains deze zomer op je bucketlist en fiets, vaar, sup of rijd je eigen ‘Tocht der Tochten’. Geniet van elk verhaal die verwijst naar de historie en het karakter van de Elfstedenstad, ontworpen door toonaangevende internationale kunstenaars.

www.11fountains.nl

 

‘Geiser’ Friesland Style

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het oude stoomgemaal in 1920. Het stoomgemaal diende destijds om het overtollig water tegen te gaan. Zo pompte het Woudagemaal het water vanuit Friesland in de Zuiderzee en later het IJsselmeer.

www.woudagemaal.nl

 

‘Tinkerbell’ Friesland Style

De Wyldemerk is uitgeroepen tot het eerste officiële libellenreservaat van Nederland. Dat is niet zonder reden. De afgelopen jaren zijn er 35 soorten in dit gebied aangetroffen. Er is zelfs een speciale libellenwandeling uitgezet, waarbij je langs panelen komt met informatie over de leefwijze van libellen en de manier waarop verschillende soorten te herkennen zijn. Gids Henk-Jan van der Veen laat bezoekers graag het gebied zien.

www.vlinderstichting.nl (zoekwoord: Wyldemerk)

 

‘Cliffs of Moher’ Friesland Style

De veelbezongen Ierse ‘Cliffs of Moher’ zijn het einde. Zowel figuurlijk als letterlijk. Ze behoren tot de meest gevaarlijke toeristische attracties, Dus waarom niet liever eerst een selfie op de Oudemirdumer klif en zien hoe dat bevalt? Met z’n hoogste punt van 6 meter boven NAP minder spannend, maar zeker niet minder leuk. Bezoek ook gelijk het naastgelegen Rode Klif bij Warns en het Mirnser klif. Het zijn de enige drie kliffen van heel Nederland.

www.waterlandvanfriesland.nl

 

‘Verhalenroute’ Friesland Style

Op 13 onontdekte plekjes in Waterland van Friesland zijn verhalen te vinden. Geniet van het ruime zicht. Laat al je zorgen varen en kom tot bedaren. In het water, in de natuur en met cultuur. Lees van elke plek een gedicht en droom weg. Opladen door ontladen noemen we dat.

www.waterlandvanfriesland.nl/ruimte

 

‘Santiago de Compostella’ Friesland Style

Stilstaan bij wat écht belangrijk is in het leven? Daarvoor hoef je niet te voet naar Santiago de Compostella. Doe eerst eens de pelgrimsroute Sint Odulphus. Deze is 260 kilometer lang en leidt je door het wonder van de natuur van de regio Waterland van Friesland.

www.odulphuspad.nl

 

‘Spaanse Fiesta’ Friesland Style

Bij het Seedykkiekje in Oudemirdum komen regelmatig flamingo’s. De buitenlandse gasten komen voornamelijk uit een kleine populatie net over de Duitse grens. De roze vogels lopen gebroederlijk met de witte lepelaars door het ondiepe water. Samen zoeken ze naar eten. In augustus zijn er voor de kust vrijwel altijd groepjes zwarte sterns en visdiefjes te zien. Ook de reuzenstern en de zeearend worden hier geregeld gespot.

www.itfryskegea.nl

 

‘A la playa’ Friesland Style

Een dagje met het gezin vertoeven aan het water is dé manier van ontspannen. Op de stranden aan het IJsselmeer bij Workum beleef je het ultieme ‘a la playa-gevoel’. Daarvoor hoef je dus helemaal niet ver te reizen. Fijn voor de kinderen én goed voor het milieu. Ga aan het eind van de dag bijvoorbeeld, dan is het er helemaal rustig. Neem een gevulde koelbox, schepjes en emmers mee en je beleeft een heerlijke vakantiedag. Het water is er heel lang ondiep, wat vooral voor kleine kinderen erg fijn en veilig is. Willen de kinderen niet meer mee naar huis? Bij de Surfshop richting het parkeerterrein kun je ze ‘omkopen’ met een ijsje.

www.itsoal.nl

 

Bovenstaande selectie betreft activiteiten en plekken die wel heel leuk zijn, maar niet grote massa’s mensen trekken. Zo kan iedereen er, met oog op het coronavirus, onbezorgd van genieten. Veel van de activiteiten ook goed te doen in de zogeheten schouderseizoenen van september tot april. Meer inspiratie opdoen? Kijk op www.friesland.nl.