Shoppen, struinen en stappen

Joure is een ideaal dorp voor een middagje shoppen en voor wie zin heeft in culinaire gezelligheid. Het centrum bestaat feitelijk uit één lange winkelstraat met een keur aan horecagelegenheden. Lekker overzichtelijk, maar bovenal is het aanbod de moeite waard om een ‘midje’ door de Midstraat te lopen - en hier de dag ook af te sluiten.

Begin bij De Jongens van Joure voor een lunch of koffie met wat lekkers en loop daarna de Midstraat af - terugkeren naar “De Jongens” voor een borrel of diner kan altijd; dat is het voordeel van een compact centrum. Al snel wandel je langs een jugendstil-pand waar binnen de wereld aan wijn te verkrijgen is, plus verschillende soorten whisky, rum en andere alcoholische dranken.

Een stukje verderop zijn verschillende modezaken te vinden voor hem en haar. Zoals Siep! Mannenmode en Terra Mannenmode, waar heren zich kunnen voorzien van een nieuw outfit. Voor een casual of meer sjieke look kunnen vrouwen terecht bij onder andere Bonita!, YokYok en Toering Mode. Kleding, maar ook leuke lifestyle-artikelen, kaarten en cadeautjes is wat Lof der Zotheid verkoopt. Een stukje verder is zit nog zo’n gevarieerde winkel: Masije Lifestylestore, met modeartikelen, horloges, tassen, accessoires voor in huis en tuin en nog veel meer. Meer sneupplezier heb je bij tweedehandswinkel Markt4You en bij Stijl Leven & Wonen.

Mocht het water je plots in de mond lopen vanwege een aangename geur die op straat hangt, dan ben je waarschijnlijk aangekomen bij Breimer’s Bakkerij, waar onder meer gezond brood en íets minder gezonde - maar wel lekkere - zoetigheden te verkrijgen zijn. Tegenover zitten het Jouster Museum en de VVV.
Ter hoogte van de Jouster Toer begint het interessant te worden voor zij die vooral lekker willen lunchen, borrelen en/of dineren. Verschillende horecazaken kom je vanaf hier tegen, te beginnen met restaurant De Jouster Toer waar je ongedwongen een hele avond lang kunt genieten van mooie gerechten. Verderop kun je een Duitse dis nuttigen bij Die Gaststube.

Er volgen hierna nog meerdere winkels - Slagerij Veldman en Juwelier Arie de Koning bijvoorbeeld - tot daar het ‘horecaplein’ van Joure is. Te herkennen aan meerdere terrasjes die samen een gezellig geheel vormen. Voor smaakvolle gerechten gemaakt van fair trade producten ga je naar Eethuis Simpel, voor gedurfde combinaties van ingrediënten die als kunstwerkjes worden geserveerd naar Zuiver, en voor ‘een beetje Frankrijk in Friesland’ naar Bistro Fred. Om maar wat te noemen - er is nog meer aanlokkelijke horeca-aanbod op dit stuk dus ga vooral op culinaire ontdekkingstocht.

Keer aan het einde van de Midstraat niet meteen om, want dan mis je nog twee culinaire aanraders. Ga een stukje naar rechts om neer te ploffen in het knusse Tolhuis - met óók een mooie kaart. Ga hier linksaf en uiteindelijk komt De Oranjerie in zicht. Qua uitstraling om door een ringetje heen te halen en ook hier is het culinair gezien heel goed toeven.

Het genoemde is slechts een kleine greep uit het winkel- en horeca-aanbod van Joure. Een extra goede dag om naar Joure te gaan is woensdag. Er is dan ook een markt in de Midstraat.