Alom bekende beveiliger Herman van der Zee start met trainingscentrum bij Zsecurity in Joure

JOURE Herman van der Zee van Zsecurity uit Joure start begin september met een trainingscentrum om te leren omgaan met fysieke en verbale agressie.

Het trainingscentrum, dat ook plaats biedt voor theorielessen, komt bij het beveiligingsbedrijf aan de Nipkowweg 1a in Joure en richt zich op doelgroepen zoals kinderen van 6 tot ongeveer 14 jaar oud, mensen uit de beveiligingsbranche, zorg en het mkb en ouderen en iedereen die interesse heeft. Daarnaast wordt EHBO gegeven en kunnen geïnteresseerden er terecht voor BHV-certificering.

De weerbaarheidslessen worden gegeven door Van der Zee zelf. Terwijl de EHBO-les wordt gegeven door Mathilda Soeting uit Broek van Mathilda’s Hulpverlening en de BHV-certificering wordt verzorgd door Edwin Pot uit Leeuwarden van Safe for life.

Van der Zee: ,,Het voordeel van de EHBO- en BHV-certificering is dat die internationaal erkend is. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor transporteurs omtrent hun zogeheten code 95 (die is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig voor diverse soorten rijbewijzen). Terwijl de weerbaarheidslessen bedrijven kunnen helpen om het ziekteverzuim te verlagen doordat werknemers fitter en mentaal nog sterker worden. Daarnaast verhardt de maatschappij helaas. Met de lessen die wij bieden, willen wij het mkb, de zorg en andere beroepen leren hoe zij daarmee kunnen omgaan. Wat daarbij, net als in het beveiligingswerk vooral van belang is, is de-escalerend optreden.”

Coronasituatie

Aanvankelijk zou de 44-jarige Jouster in maart al beginnen met het trainingscentrum. Door de coronatijd werd de opening uitgesteld. Van der Zee, een bekend (beveiligings)gezicht in Joure en verre omstreken is maar wat blij dat de opening er bijna aan zit te komen.

,,Het is namelijk een hele mooie toevoeging op het bedrijf van mij en mijn vrouw Gretina. Zij was ook degene die mij enthousiast maakte om het trainingscentrum te openen. Ze zei: ‘Jij kunt altijd zo goed omgaan met agressie in het beveiligingswerk. Daar moet je wat mee doen’. Zo geschiedde dus.”

‘In de praktijk geleerd’

De Jouster is al sinds kinds af aan geïnteresseerd in hoe agressie ontstaat en hoe ermee om te gaan. Hij leerde dat vanuit privéomstandigheden. Een tijd waar hij liever niet op terugkijkt. Wel heeft hij er veel van geleerd. Die ervaring zet hij nu in bij zijn bedrijf en wil hij via het trainingscentrum ook op anderen overdragen.

,,Heel veel mensen hebben weerbaarheid geleerd op cursussen. Ik heb in de praktijk geleerd hoe om te gaan met teleurstellingen en hoe weerbaar te worden. Wel heb ik zelf ondertussen een vanwege het trainingscentrum een opleiding gevolgd rondom weerbaarheid.”

Tactical breathing

In het trainingscentrum wordt bij alle doelgroepen onder andere gewerkt met Tactical breathing. Daarbij wordt spelenderwijs het stressniveau omhoog gebracht. Door ook dan de ademhaling onder controle te kunnen houden, leren deelnemers hoe zij ook sterk kunnen staan in stresssituaties en iet meteen schrikken als iemand vanuit het niets een keer agressief wordt.

Van der Zee: ,,Dat kan bijvoorbeeld bij kinderen door tikkertje te doen of een ander spel waarbij kinderen moe worden. Het doel is dat zij mentaal sterker worden en leren om te gaan met hun grenzen.”

Daarnaast leren deelnemers om zichzelf te verdedigen. ,,In principe moet je een stresssituatie altijd verbaal kunnen oplossen. Als dat niet lukt, leer je hoe binnen de kaders van de wet jezelf te mogen verdedigen of in het geval van beveiligers en andere partijen om iemand binnen het kaders van de wet te verwijderen.”

Veertien jaar in beveiliging

Ondertussen werkt Van der Zee alweer veertien jaar als beveiliger. Vanaf 2006 werkte hij voor verschillende opdrachtgevers totdat hij in 2011 Zsecurity oprichtte. Daarmee richt hij zich op alarmopvolging, surveillance en sluitbegeleiding. Vooral de alarmopvolging spreekt hem aan.

,,Je vangt de eerste klap op. De politie komt alleen als er echt een inbraak is. Als er een alarm afgaat, komt het niet vaak voor dat er ook daadwerkelijk een inbreker aanwezig is. Wel controleren we altijd het alarm en zorgen we ervoor dat het pand weer goed wordt afgesloten.”

Voor Van der Zee is in al die jaren dat hij in de beveiliging werkt omgaan met agressie een tweede natuur geworden.

,,De geestelijke gezondheid speelt bij het ontstaan van agressie op dat moment denk ik een grote rol. Het is aan jou om op dat moment uit je ‘rugzak’ de juiste tool te halen om het agressieniveau naar beneden te krijgen zonder dat er geweld aan te pas komt. Wat dat betreft kan ik niet wachten tot het trainingscentrum opent en ik anderen ook kan leren hoe ermee om te gaan. En als het trainingscentrum opent, komt er denk ik wel een open dag waarbij daarnaast ook kennisgemaakt kan worden met Zsecurity zelf.”

Zie zsecurity.nl.

Jitze Hooghiemstra