In memoriam: Klaas Visser (1953-2020)

JOURE Op 20 mei is Klaas Visser, bestuurslid van SC Joure, overleden. Klaas stond altijd voor iedereen klaar, maakte zomaar even een praatje met je en was recht door zee.

Op hem kon je bouwen en hij bouwde zelf ook keihard mee. Van Klaas’ klasse, kennis en kunde heeft SC Joure vanaf 1982 ook mogen genieten. Dat jaar werd hij samen met zijn vrouw Hanneke actief voor SC Joure en met name voor de korfbalafdeling.

Klaas was een goede korfbalspeler en op bestuurlijk gebied zeer vaardig. Er kon nooit vergeefs een beroep op hem gedaan worden. Zo was hij trainer/coach van diverse (selectie)teams, actief in de materialencommissie en floot hij jaren als bondsscheidsrechter voor de club. Hij maakte onderdeel uit van de materialencommissie, was lid van de technische commissie, organiseerde toernooien en was betrokken bij het jeugdbeleid van de korfbal. Daarnaast was hij bestuurslid en voorzitter van de korfbalcommissie en sinds 3,5 jaar lid van het hoofdbestuur. Op 10 mei 2019 werd Klaas daarom ook tot Lid van Verdienste van SC Joure benoemd. Het was daarnaast dubbel bijzonder omdat ook Hanneke Lid van Verdienste is.

Klaas was daarnaast een sportieveling, een strijder, een knokker en een doorzetter met een hart van goud. Bij Klaas werd twee jaar geleden de zenuwziekte ALS geconstateerd, een klap in het gezicht voor de jonge zestiger die midden in het leven stond. Ook al wist hij dat de strijd vergeefs was, zijn strijdlust bleef immens. Klaas zag zijn ziekte niet als een beperking, bleef in mogelijkheden denken, en bleef aan als lid van het hoofdbestuur van SC Joure en als lid en voorzitter bij de korfbalcommissie. Daarnaast is Klaas’ strijd voor de behandeling van ALS bewonderenswaardig. Hij zette zichzelf niet op de eerste plaats, maar hielp actief mee door een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte.

Door maatregelen rondom het coronavirus werd Klaas op een alternatieve manier herdacht. Op woensdag 27 mei was de uitvaart en vele leden en oud-leden van SC Joure hebben Klaas toen een laatste eer bewezen door een erehaag bij zijn huis te vormen. Daarnaast was de dienst via een livestream te bekijken en waren velen op die manier toch aanwezig.

Klaas is niet meer onder ons, maar blijft voortleven in onze herinneringen. Klaas zal enorm worden gemist.