Foto's | Beeld Kaskade geplaatst in parkje bij Museum Joure

JOURE Het beeld Kaskade van de kunstenaar Klaas Gubbels (86) is vrijdagmiddag geplaatst in het parkje voor Museum Joure.

In september wordt het feestlijk onthuld in het bijzijn van de kunstenaar en sponsoren. Er komt dan ook een informatiebord bij het kunstwerk.

Van de hand van Gubbels is er dan ook een expositie te zien. Die zou al te zien zijn. Vanwege de coronamaatregelen is de expositie uitgesteld en daarmee ook de officiële onthulling van het monument.

Het beeld is geplaatst door Koninklijke Saan. Zij plaatsen landelijk kunstwerken, waaronder voor het Rijksmuseum.

Stichting Jouster Koffiepot

Het beeld kon naar Joure komen na inzet en fondsenwerving door de stichting Jouster Koffiepot. In de ochtend werd het beeld opgeladen in Delft. De betonnen ondergrond was eerder al geplaatst op de plek waar het beeld staat.

Om het beeld naar Joure te halen was ongeveer 60.000 euro nodig. Dat geld is bijeen gebracht door iedereen die Joure een warm hart toedraagt. Daarnaast gaf de gemeente De Fryske Marren eerder al een vergunning af om het beeld te plaatsen.

ArtZuid

Het beeld was tot voorheen in het bezit van de Amsterdamse Stichting ArtZuid. Nadat wijlen kunstverzamelaar Thom Mercuur, die ook initiatiefnemer was van Museum Belvédère in Oranjewoud, een beroep op ArtZuid deed om het werk een permanente plek te geven in Joure waren zij meteen enthousiast.

Volgens Iris Nutma, secretaris van de stichting en directeur van Museum Joure, kan het beeld Joure op de internationale culturele kaart zetten.

,,Kaskade heeft alles om uit te groeien tot een cultureel icoon voor Joure, vergelijkbaar met de fonteinen van de elfsteden. Een fotogeniek object voor Jousters en toeristen.”

(Foto's HoogMedia)