Meimeringen | Duur bruggetje

Dat de gemeente het momenteel niet van de doorvaarten door Lemmer moet hebben, moge duidelijk zijn. De paar schepen die her en der verspreid liggen, zullen niet echt veel geld in het laatje brengen.

Fietsend door het dorp, zag ik enkele joekels van jachten liggen, maar verder was het stil. Heel erg stil. Dat heeft ongetwijfeld alles met de coronacrisis te maken. En we hopen natuurlijk dat die stilte (als het weer veilig is) heel snel weer wordt omgetoverd tot levendigheid en inkomen voor de ondernemers.

Tot mijn grote verbazing zag ik overigens wel dat de brugtarieven dit vaarseizoen fors zijn gestegen. Betaalden passanten in 2019 nog 5 euro voor de 3 doorvaarten, dit jaar is er maar liefst 2 euro bovenop gezet. Dus nu moet er 7 euro in het klompje. Een bijzonder fikse verhoging van bijna 50 procent. Ook de Rengersbrug kent zo’n vette verhoging. Die ging van 2 euro in 2019 naar 3 euro dit jaar. Ook jaarabonnementen zijn met enkele tientjes verhoogd. Nogal een forse aderlating voor de toerist die het dorp aan wil doen. Boze tongen lispelen dat die paar euro per keer zijn ingevoerd omdat het geld in het klompje tot het immateriële erfgoed behoort.

Dus de brugwachter als een soort museumstuk. Of het waar is, weet ik overigens niet. Het zou ook wel een heel bijzondere reden zijn om die verhoging door te voeren. Niks leukers overigens dan het water op te gaan. Van een roeiboot tot een kano en van een zeilboot tot een cruiseschip, water heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht. Maar ook een pontje vind ik altijd een bijzondere uitvinding. De afstand die je lopend of fietsend niet af kunt leggen, overbrug je door op een soort drijvend stuk beton te varen. De uitvinding van de eeuw.

Dat sommige mensen tegenwoordig wel heel ongeduldig zijn, las ik op een site over het pontje in de Brekken. Mensen hadden zich beklaagd dat ze ‘maar’ met 2 mensen op het pontje mochten, terwijl de gemeente schreef dat het er 4 mochten zijn. Maar op het kleine vaartuig sta je veel te dicht op elkaar als je met zijn vieren bent.

En de vrijwillige schippers op die pontjes bevinden zich zo’n beetje allemaal in de risicogroep. Wie geen begrip kan opbrengen voor het feit dat zij dat vrijwilligerswerk graag willen overleven, begrijpen het denk ik niet helemaal. Of hebben een lesje empathie nodig.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)