Virtuele elfstedenwandeltocht van start gegaan

REGIO - Een onzichtbare stoet wandelaars trekt deze zomer door Friesland. Maandag 18 mei startte de eerste virtuele elfstedenwandeltocht. Er hebben zich inmiddels meer dan 700 deelnemers aangemeld. Gezamenlijk hebben zij al een afstand van meer dan 3.000 kilometer afgelegd.

De echte Elfstedenwandeltocht gaat niet door, zoals er deze zomer zoveel evenementen niet doorgaan. Maar om de boel toch in beweging te krijgen, hebben de Leeuwarder Courant en zorgverzekeraar De Friesland een ‘onzichtbare elfstedentocht’ op poten gezet. Die komt neer op de eigen stappen tellen en kijken hoe ver je daarmee al zou zijn op de elfstedenroute. Dat kan helemaal automatisch, met de app Endomondo, die het voor de wandelaar bijhoudt.

Iedere maandag een nieuwe challenge

Om het overzichtelijk te houden, is de route opgedeeld in zestien etappes van ongeveer gelijke lengte (zo’n 20 kilometer), elke week kan er een gelopen worden. Wie geen trek heeft in die etappes, maar de hele wandeltocht (283 kilometer) in eigen tempo wil afleggen kan dat ook doen. Anderzijds is het mogelijk om maar een paar etappes mee te doen.

Het voordeel van deze virtuele wandeltocht is, dat niet enkel doorgewinterde wandelaars mee kunnen doen, maar ook mensen die minder geoefend zijn. Elk loopje, ook naar de winkel of door de tuin, telt mee. Een ander voordeel is, dat deelnemers niet in Friesland hoeven te wonen. Er wordt immers niet echt langs die route gelopen.

Meedoen kan via https://www.doejemee.nl/fit-in-je-vel/wandelen/.