Auto-inbraken in Friesland toegenomen

Aangeboden door: Pricewise

Vorig jaar zijn er in Friesland meer auto-inbraken gepleegd dan in 2018. Er werd in totaal 446 keer ingebroken in een auto, dit is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2018. Ook in Groningen en Drenthe steeg het aantal auto-inbraken. Dat blijkt uit een analyse van een prijsvergelijkingswebsite.

Helft van alle auto-inbraken in slechts 15 gemeenten

In de rest van Nederland daalde het aantal auto-inbraken juist, zo toont datzelfde onderzoek. Er werden vorig jaar in totaal 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Dat is een daling van 9,3 procent ten opzichte van 2018. Ondanks de toename van het aantal auto-inbraken in Friesland, is het aantal inbraken fors minder dan in de rest van Nederland. Van de 335 Nederlandse gemeenten, zorgden 15 gemeentes voor liefst 53 procent van alle auto-inbraken. Er staan geen Friese gemeenten in deze lijst. In Amsterdam werden de meeste auto-inbraken geregistreerd (6376). In Friesland is er in Leeuwarden het vaakst een auto-inbraak gepleegd (145), gevolgd door Heerenveen (59), Smallingerland (58) en Súdwest-Fryslân (53).

Minder voertuigen gestolen in 2019

Naast de daling van het aantal auto-inbraken in 2019, zijn er ook een stuk minder voertuigen gestolen. In totaal werden er 7101 personenauto’s gestolen, dat is een daling van 2,1 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit. Ook werden er meer gestolen auto’s teruggevonden dan een jaar eerder. In totaal werden 35,6 procent van de gestolen voertuigen teruggevonden. De meeste auto's werden gestolen in Amsterdam (991). In de Friese Meren werden vorig jaar 9 auto's gestolen, In Heerenveen 27 voertuigen en in Leeuwarden 85 voertuigen.

Auto-inbraak en de autoverzekering?

Wat de gedupeerde bij een auto-inbraak precies vergoed krijgt, is afhankelijk van de dekking van de goedkope autoverzekering. Een wa-verzekering dekt geen schade na inbraak. Bij een WA+ en allrisk verzekering wordt schade aan de auto, inclusief accessoires, door de autoverzekering gedekt. Het gaat hier om spullen die door de fabrikant zijn ingebouwd, zoals een airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Later ingebouwde accessoires worden mogelijk niet vergoed. Het is mogelijk om opnieuw een goedkope autoverzekering af te sluiten waarin deze spullen wel gedekt worden. Losse spullen, zoals een zonnebril of sporttas, vallen niet onder de autoverzekering. Mogelijk worden deze spullen wel vergoed door de inboedel- of reisverzekering.

Diefstal en de autoverzekering

Ook bij diefstal van de auto biedt een WA-verzekering geen dekking. Bij een WA+ of een allrisk verzekering krijgt de gedupeerde meestal een vergoeding. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de voorwaarden van de autoverzekering. Verzekeraars kennen vier soorten regelingen, namelijk: de nieuwwaarderegeling (bedrag gelijk aan de nieuw gekochte auto), aanschafwaarderegeling (bedrag gelijk aan de tweedehands gekochte auto), gelijkwaardige autoregeling (bedrag voor een gelijkwaardige auto) en dagwaarderegeling (bedrag gelijk aan huidige waarde van gestolen auto). Deze vergoeding heeft geen gevolgen voor de no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren. Verzekeraars hebben een wachttermijn van 20 tot 30 dagen na de diefstal van een auto voordat zij uitkeren. Dit doen ze omdat de kans bestaat dat de auto nog wordt teruggevonden.