Foto’s | Volkstuinverenigingen Lemmer en Joure zien interesse voor volkstuinen toenemen in coronatijd

JOURE/LEMMER Sinds de coronamaatregelen medio maart ingingen, merken de volkstuinverenigingen in Joure en Lemmer dat het beduidend drukker wordt op de volkstuintjes.

,,Mensen zien het echt als een uitje. Daarnaast is een volkstuin al snel minimaal honderd vierkante meter. Anderhalve meter afstand houden van elkaar is dus geen probleem, waardoor je ook veilig met elkaar kunt afspreken.”

Vanwege de coronamaatregelen krijgen ze bij de Volkstuinvereniging Lemmer beduidend meer mails met vragen over het hebben van een volkstuin. Daarnaast heeft de vereniging, die is gevestigd pal naast tuincentrum Gernell aan de Gemaalweg in Rutten, er sindsdien drie nieuwe leden bij.

Ook de Volkstuinvereniging Voor Nut en Ontspanning ook Joure krijgt steeds meer vragen van geïnteresseerden. Nieuwe leden heeft dat niet opgeleverd. ,,Maar de tuintjes van onze drie complexen hebben er nog nooit zo netjes bijgelegen. Er wordt in deze tijd, waarin er bijna niets anders is te doen, beduidend meer aandacht aan besteed”, zegt Johan Schuurman, voorzitter van de Volkstuinvereniging Voor Nut en Ontspanning, die tuinen heeft aan de Haskerveldweg, Molenweg en de Harddraversweg.

Blij met aanwas leden

Bij de volkstuinvereniging in Lemmer zijn ze maar wat blij dat er in de coronatijd drie nieuwe leden bij zijn gekomen. ,,Dat is voor ons in zo’n korte tijd best veel. Normaal gesproken stijgt het aantal leden veel geleidelijker”, zegt Jessica Schouten, secretaris van de VTV Lemmer. ,,We merken daarnaast dat we meer vragen krijgen per mail omtrent het hebben van een volkstuin. De eerste vraag is vaak of er nog een perceel vrij is, gevolgd door hoeveel tijd erin gaat zitten.”

Bij de VTV Lemmer, die in maart 2021 75 jaar bestaat, zijn ze maar wat blij met de toenemende interesse in het zelf hebben van een volkstuin.

,,We hebben nu 65 leden met een volkstuin en een aantal leden die geen volkstuin hebben. In tegenstelling tot steden, waar een volkstuin hip is onder jonge mensen, merken we dat hier helaas nog niet. Bij ons is er een vergrijzing van het ledenbestand. Om die reden werken we op allerlei manieren aan onze naamsbekendheid en ook aan waarom het zo leuk is om een volkstuin te hebben.”

Dakterras in Den Haag

Zelf heeft de 31-jarige Schouten sinds ongeveer vier jaar een volkstuin. ,,Ik ben oorspronkelijk afkomstig uit Den Haag. Gelukkig hadden wij een dakterras. Daar hadden we ook groen. Mijn moeder heeft mij van alles geleerd over planten en uitgelegd waarom groen zo leuk is. Zelf heb ik daardoor tuinieren altijd al hartstikke leuk gevonden.”

Ondertussen heeft de secretaris vierhonderd vierkante meter volkstuin, nadat zij begon met honderd vierkante meter. ,,In de wintermaanden ben ik er bijna niet. Terwijl ik er in de zomermaanden ongeveer vier uur per week mee bezig ben. Soms vergeet ik ook weleens de tijd en ben ik dan zomaar acht uur aanwezig.”

‘Meest uiteenlopende redenen’

Dat mensen een volkstuin hebben, kan om tal van uiteenlopende redenen zijn, zo weet Schouten.

,,Meestal is het voor het verbouwen van eigen groenten. Soms hebben mensen er thuis geen plek voor. Daarnaast kun je zelf kiezen wat je plant zoals groenten en gewassen die niet te koop zijn en is het gewoon erg leuk om je eigen groenten te zien groeien.”

Schouten: ,,Ook kan het hebben van een volkstuin gebruikt worden als workout in de buitenlucht en is het sociale aspect van belang. De meeste leden, bestaande uit de meest uiteenlopende culturen, kennen elkaar. Sommigen gaan ook bij elkaar op de koffie.”

Niet minder druk

Ondanks de coronatijd was het niet minder druk op het volkstuincomplex van VTV Lemmer.

,,Je hebt op je eigen volkstuin ontzettend veel ruimte om je heen. Bang dat je niet voldoet aan de anderhalve meter afstand hoef je dan ook niet te zijn. Waar we bovendien heel blij om zijn is dat niemand van onze leden ziek is geworden.”

Wie ook interesse heeft in een eigen volkstuin, kan mailen naar vtv.lemmer@gmail.com. Naar dat mailadres kunnen ook foto’s worden gestuurd op weg naar de jubileumviering van de volkstuinvereniging die is opgericht op 7 maart 1946 en dat feit volgend jaar viert.

Zie ook de Facebookpagina Volkstuinvereniging Lemmer.

Voorheen vijf complexen in Joure

Ook bij de Volkstuinvereniging Voor Nut en Ontspanning in Joure zien ze toenemende interesse voor de volkstuinen. Waaronder bij vrouwen en ook bij jongeren. De club zelf telt ondertussen 150 leden die een tuin hebben en daarnaast 23 die geen tuin hebben. Die leden hebben vaak thuis een volkstuin en profiteren wel van zaken als gezamenlijke inkoop.

In totaal telt de vereniging, die over twee jaar vijftig jaar bestaat en voorheen zelfs vijf complexen telde, 185 tuintjes waarvan 110 op het Haskerfjildcomplex, 53 op het Nutstuincomplex en 22 op het Molenwegcomplex. Momenteel zijn er verdeeld over de drie complexen nog acht tuintjes vrij. Op die tuintjes worden nu door leden onder andere pompoenen verbouwd. De opbrengst van de verkoop ervan gaat naar een goed doel in Roemenië.

‘Hele jaar rond verse groente’

Wie lid wil worden van de volkstuinvereniging betaalt daarvoor 7,50 euro. Daarnaast kost een tuin van honderd vierkante meter 15 euro per jaar.

Schuurman: ,,Voor 22,50 euro kun je dus het hele jaar door je eigen verse groente eten. Met uitzondering van de rustige winterperiode ben je er ongeveer drie uur per week mee kwijt. Moet je eens zien wat je voor dat geld aan boodschappenkosten kunt besparen. Bovendien, wij als leden merken dat de groenten ook nog eens veel lekkerder zijn dan uit een supermarkt.”

Voor wie honderd vierkante meter tuin te veel onderhoud vindt, biedt de volkstuin sinds ongeveer vier jaar ook tuinen aan van vijftig vierkante meter en zijn er sinds 2019 achttien minituintjes van elk vijftien vierkante meter. Daarvan zijn er ondertussen vijftien bezet.

,,Dat bleek een schot in de roos. Want wat je ziet is dat deze leden vaak al snel overstappen naar een groter perceel”, zegt Schuurman.

Ook beschikt de vereniging sinds vorig jaar over een frees. Daarmee wordt op verzoek grond bewerkt voor leden. Het is vooral bedoeld als gebaar voor oudere leden.

Sociale aspect

Net als in Lemmer bevatten ook de volkstuinen in Joure een groot sociaal aspect.

,,Soms doe je niks aan de tuin en praat je alleen met een ander over familie of bijvoorbeeld het dagelijkse leven. Daarnaast wordt er bij het Molenwegcomplex jaarlijks een barbecue gehouden door de leden en is er elk jaar een activiteit die te maken heeft met de Molenweg. Dat soort onderlinge gesprekken en activiteiten verbindt de leden enorm met elkaar”, zegt Schuurman.

,,Daarnaast is een volkstuin een heerlijke manier om te ontspannen. Zo is het prachtig om je eigen gewassen of bloemen te zien groeien.”

Nieuwe borden en voedselbank

Binnenkort worden bij de drie complexen nieuwe borden opgehangen met daarop de naam van het betreffende complex. Dat zou aanvankelijk al gebeurd zijn, maar werd uitgesteld vanwege de coronatijd. De borden zelf staan daardoor nog in het clubgebouw op het Haskerfjildomplex.

Bij de volkstuinvereniging wordt daarnaast ook rekening gehouden met de voedselbank. Daarvoor staat er op het Haskerfjildcomplex en het Nutstuincomplex een wit kastje. Leden kunnen daar groenten in leggen.

De kastjes worden elke donderdag geleegd. De groenten zelf zijn bestemd voor de klanten van voedselbank De Utjouwer. Dat is een organisatie van gezamenlijke kerken in de gemeente. Er worden voedselpakketten uitgedeeld aan mensen die minder dan het minimuminkomen tot hun beschikking hebben.

Zie ook www.volkstuinjoure.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)