Waar komt SEAT eigenlijk vandaan?

Aangeboden door: 24webvertising

Op 9 mei 1950 is deze autofabrikant van start gegaan met diens activiteiten. Deze onderneming is opgezet door de financiële en industriële overheidsholding INI, waarvan de benaming betrekking heeft op de Sociedad Española de Automóviles de Turismo (de vereniging van toeristische voertuigen in Spanje). De hoofdvestiging bevindt zich in Martorell ( Spanje), niet ver van Barcelona.

Men vindt er de faciliteiten voor de productie, evenals de centra voor design en onderzoek & ontwikkeling. In 1990 heeft het concern Volkswagen Groep uit Duitsland een belang van 99,9% in de onderneming verworven.

Modellen

Aanvankelijk heeft de onderneming kleine modellen gerealiseerd, onder meer de 1500, 850, 124, 129 en nog enkele andere compacte en zeer prijsgunstige modellen. In 1976 werd de 3 miljoenste wagen gefabriceerd. Er werden automobielen van dit merk geleverd aan Egypte, Latijns-Amerika en landen in Europa.

De huidige generatie modellen van deze onderneming vindt u hieronder:

• Stadsauto's: de Mii vijfdeurs hatchback.

• Supermini: de Ibiza vijfdeurs hatchback.

• Compacte gezinswagens:  de Leon vijfdeurs hatchback en stationwagen.

• Crossovers: de Arona, Ateca en de Tarraco.

• MPV’s: de Alhambra.

In aanvulling op personenwagens ontwikkelt deze onderneming inmiddels ook elektrische scooters - de EXS KickScooter.

Een dochtermaatschappij van het concern, SEAT Sport, heeft de SEAT Cordoba WRC gerealiseerd, waarmee zeges geboekt zijn in het wereldwijd befaamde WRC (World Rally Championship) en de SEAT 1430/124D die heeft meegedaan aan de Rally van Monte Carlo. Verder heeft het SEAT Sport-model dat meedeed aan het WTCC (World Touring Car Championship) en het BTCC (British Touring Car Championship) eveneens wereldwijde faam verkregen. De daaropvolgende jaren is de naam van de dochtermaatschappij gewijzigd in Cupra. Ze realiseert nu high-performance wagens die gebaseerd zijn op de recente modellen van SEAT. Hierbij gaat het om de Curpa Leon, Cupra Ateca en Cupra Formentor.

Onderdelen

Opvallend voor de modellen van dit merk zijn de fraaie vormgeving, grote veiligheid en duurzaamheid ervan. Auto-onderdelen zijn te vinden op de website Auto-onderdelenexpert.nl. Hier zul je ook onderdelen vinden van SEAT. Deze kun je dus aanschaffen als een deel van je auto van SEAT kapotgaat. Natuurlijk is dit niet de bedoeling, maar je weet maar nooit wat er gebeurt. Op de site vind je onderdelen van diverse modellen van SEAT, waaronder de Mii, de Arona en natuurlijk de Leon.