Feiten en fabels over de warmtepomp

Aangeboden door: energievergelijken.nl

​Mocht je er over nadenken om een warmtepomp aan te schaffen dan is het van belang om te weten wat zo’n apparaat precies is. Er gaan namelijk een aantal fabels rond over de warmtepomp, maar eerst is het goed om te weten wat voor typen er zijn.

Zo kun je kiezen voor een volledig elektrisch exemplaar, wat voor verwarming van je huis gaat zorgen. Naar alle waarschijnlijkheid word je energierekening hierdoor wel hoger. 

Feit 1: Met een warmtepomp krijg je het huis warm

Bij het energie overstappen is het van belang om hierop te letten. Daarnaast kun je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp en een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv ketel.

Over het algemeen leveren de warmtepompen cv water van 30 tot 60 graden. Dit is zeker genoeg om je huis te verwarmen, al duurt het wel langer dan bij een gewone cv ketel. Dit komt omdat zo’n model heet water van 80 graden kan leveren. Met een warmtepomp kan het namelijk een aantal dagen duren voordat je de kamertemperatuur van 15 naar 20 graden hebt gekregen. Het is dan ook aan te raden om de thermostaat altijd op de temperatuur van een kamer te laten staan. 

Fabel 1: Een warmtepomp kost minstens 50 duizend euro

Nee, een warmtepomp is een stuk goedkoper. Voor zo’n 20 circa duizend euro heb je zelfs al een topmodel. Mocht je dit te duur vinden dan kun je kiezen voor een simpel exemplaar. Na de aftrek van subsidie zal dit dan ongeveer 2500 euro kosten. Hier kunnen overigens nog wel extra kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van nieuwe radiatoren, maar ook vloerverwarming en isolatiewerkzaamheden kunnen dan nodig zijn. Overigens hoeft dit niet beslist, terwijl het ook niet allemaal in één keer hoeft. 

Feit 2: Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp

Wat wel waar is, is dat niet ieder huis geschikt is voor een warmtepomp. Als je in een appartement woont dan wordt het toch lastig om gebruik te kunnen maken van zo’n apparaat. Meestal is er bij een appartement namelijk geen plaats voor een buitenunit. Overigens worden zo nu en dan al hele flats aangesloten op een collectief warmtenet. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Paddepoel, een Groningse wijk. 

Fabel 2: De buitenunit van een warmtepomp maakt veel kabaal

Alhoewel de buitenunit van een warmtepomp inderdaad wel wat geluid maakt, is het zeker geen kabaal. De meeste exemplaren produceren namelijk circa 55 decibel. Dit kun je qua luidheid vergelijken met een koelkast. Door de pompen op een betonvloer of op rubbers te zetten kun je het geluid al afnemen. Om het zo goed als weg te nemen kun je er ook nog een geluidsscherm omheen zetten.