Hoe belangrijk zijn remklauwen?

Aangeboden door: 24Webvertising

Remklauwen zijn, evenals remblokken en remschijven, essentiële onderdelen van het remsysteem van voertuigen. Ze hebben als voornaamste functie een wagen af te remmen door de remblokken op de remschijven te drukken en daarmee het wiel te vertragen.

Welke soorten remklauwen zijn er?

In de regel zijn deze onderdelen van een remsysteem in de volgende soorten opgesplitst: 

Bewegende (zwevende) remklauwen
De onderdelen beschikken over één of twee zuigers aan een kant. De remklauw zit vast aan de remdrager. De laatstgenoemde zit vast, maar de remklauw beweegt wel heen en weer. Dankzij de geleidingspennen wordt dat mogelijk. Zodra het rempedaal wordt ingedrukt, bewegen de zuigers de remklauw met het remblok tegen de remschijf en vervolgens wordt de remschijf tegen het vaste remblok aangedrukt.

Vaste remklauwen 
Dit is een onderdeel dat niet beweegt. Aan weerszijden van de rotor zijn zuigers aangebracht. Aan de zuigers zijn remdragerplaten met remvoering aangebracht. Als de chauffeur het rempedaal intrapt, dan wordt er druk toegepast op de hydraulische vloeistof waardoor de zuigers worden gevuld en de druk wordt overgedragen op de zuigers. De zuigers drukken de remblokken op de schijf. Zwevende remklauwen zijn veel gebruikelijker dan vaste remklauwen. Het merendeel van alle wagens zijn hiermee uitgerust, terwijl de vaste componenten voor voertuigen met een hoog vermogen worden gebruikt. Daarbij komt dat de prijzen van de onderdelen uit de tweede categorie hoger zijn.

High-performance remklauwen 
Het gaat hier om onderdelen die speciaal bestemd zijn voor racewagens. Ze beschikken over grotere zuigers, een hoger aantal, minder warmteretentie, gedifferentieerde boringen. Dergelijke schuifmaten kunnen worden aangetroffen op high-performance wagens en motorfietsen. 

Welke verschijnselen duiden op een defecte remklauw? 

Tot de meest gebruikelijke verschijnselen van gebrekkige remklauwen behoren:

  • Merkwaardige geluiden tijdens het afremmen
  • Naar één kant trekken
  • Een slecht brandstofrendement
  • Het lekken van remvloeistof
  • De wagen blijft vertragen
  • Oververhitting van de remschijven en remblokken

Mocht u een van de eerder beschreven problemen hebben geconstateerd, dan zijn uw remklauwen vermoedelijk vastgeklemd of bevroren. Vanwege het feit dat u niet adequaat kunt remmen, raden wij u ten zeerste aan om uw wagen zo snel mogelijk naar een garage te brengen.

Waar koop je een nieuwe remklauw?

Wilt u topkwaliteit auto-onderdelen, die echter niet te prijzig zijn? Op Auto-onderdelenshop24.nl kunt u remblokken en remklauwen, oliën en additieven, diverse reparatiekits en allerlei andere benodigdheden voor uw auto vinden. Dankzij ons wordt het onderhouden van uw wagen simpel en goedkoop. Met onze webshop profiteert u van het allerbeste en bespaart u op de kosten.