Meimeringen | Hippie

Mijn moeder nam het fenomeen rattenkopje vroeger toen ik klein was wel heel erg letterlijk. Veel geld had ze niet (over) voor de kapper en daarom nam ze zelf de schaar ter hand. Toen mijn kapsel eruit zag alsof er in de nacht ratten aan hadden geknaagd, mocht ik dan toch uiteindelijk naar een echte kapper.

Als ik het goed heb, was dat in die tijd kapper Dick en Tineke van Dijk. Hoe zij die haren weer enigszins in een vorm kregen, weet ik niet. Het moet met bovennatuurlijke krachten zijn gebeurd. Ondertussen was ik trouwens met dat rare hoofd wel al naar school geweest.

In de puberleeftijd vond ze bovendien dat ze mijn melkboerenhondenhaar moest veranderen in een weelderige bos met krullen. Krullen die ze er zelf in maakte met een thuispermanent. De krullen stonden vervolgens wel alle kanten uit, maar niet bepaald de juiste.

Ik heb daardoor veel en lang heel erg voor schut gelopen, zo getuigen de vele jeugdfoto’s die ik angstvallig verborgen houd. Overigens vond mijn moeder mijn kapsels altijd prachtig, maar dat kwam misschien ook wel omdat ze mij prachtig vond. Moederliefde.

Toen ik zelf geld ging verdienen, werd zo ongeveer mijn eerste gang die naar een goede kapper. Ik besteedde alles uit. Het knippen, het kleuren, het wassen, het stijlen. Het kostte altijd een lieve duit, maar dat haar zonder enig model had daardoor wel datgene wat ik wilde: namelijk een goede snit en stijl. En nu, nu zitten we weer in een tijdperk waarin mijn lieve moeder ongetwijfeld helemaal los was gegaan. Met de schaar, haar permanent of misschien zelfs wel met verf.

Premier Rutte zei deze week nog dat zijn haar nog steeds goed zat. Nog wel dacht ik. En ik vroeg me af of zijn moeder vroeger zijn haar ook had geknipt. Of hij wel eens het gevoel had gehad dat de ratten aan zijn haardos hadden zitten knabbelen. Maar ook hoe we er over 4 weken allemaal uitzien. Zien we er allemaal uit als de New Kids uit Maaskantje met een mat in de nek? De burgemeester, de wethouders, de dominee en de pastoor? En wij vrouwen: als Kim Wilde met de haren alle kanten uit? We zullen het zien en het past ook wel in deze tijd. Allemaal weer een beetje hippie. Met matje, afro en ongetemde haren, maar vooral met veel peace, love and understanding.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)