Het is stil in de haven van Joure

JOURE - Waar normaal tientallen boten liggen, is er nu, op een eend na misschien, niets te vinden op het water. Het is stil in de haven van Joure.

Aansluitend op de verlenging van de landelijke coronamaatregelen, blijven ook de bruggen, sluizen en fietspontjes tot en met 28 april dicht. Bruggen en sluizen gaan alleen op afroep open, net als in de winter. Dit geldt voor alle 18 Friese gemeenten. De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân houden ook de fietspontjes tot en met 28 april uit de vaart.

Algemeen blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig de deur uit te gaan. Ook al wordt het mooi weer in het weekend, blijf zoveel mogelijk thuis. Dit geldt ook voor op het water. Rijksoverheid en gemeenten doen hierbij een beroep op de eigen verantwoording van de inwoners.

De bruggen en sluizen blijven in elk geval tot en met 28 april ‘in de winterstand’. Ze gaan alleen op afroep open, net als in de winter. Dit is vooral voor de beroepsvaart en bij uitzondering voor de recreatievaart, bijvoorbeeld als een boot naar de stalling moet worden gevaren. De toiletgebouwen in de havens zijn dicht tot en met 28 april. Wel is er water- en stroomvoorziening voor de schepen die in de havens mogen liggen.

Betalen van liggeld kan bij de betaalautomaten in de havens van Joure en Lemmer. In Sloten, Balk en Langweer int de gemeente het liggeld contant en volgens de veiligheidsrichtlijnen van het RIVM.