Meimeringen | Sterkte

Toen ik maandagmiddag in allerijl in Lemmer nog wat spullen ging kopen, dacht ik dat we daarna in lockdown gingen. Helemaal. Alleen nog de supermarkt open ging ik van uit. Veel dingen waren op, want we hadden alleen aan eten gedacht de afgelopen week. Dat vind ik nog steeds het allerbelangrijkste trouwens.

Maar over 2 maanden is ons haar ook volledig uit model nu we niet naar de kapper kunnen en heeft lief een enorme afro. Dus dan is shampoo om dat wat om ons hoofd slingert schoon te maken, toch ook wel fijn. Daarnaast waren ook aardappelen, rijst, pasta, wc-papier (ja echt ook bij ons komt daar een einde aan) deo en de scheermesjes op (anders heeft lief zo ook nog een afro aan zijn gezicht hangen).

Dus ik van de ene naar de ene winkel, met inachtneming van de 1,5 meter. Eigenlijk best wel 2 tot 3 meter. En ik bedacht ook dat 2 broden kopen in plaats van 1, ook betekent dat ik de rest van de week niet meer hoef. Dat ik alleen op mijn eigen stoepje hoef te bivakkeren om de plantjes in de tuin wat te bewateren.

Toen we vervolgens met de restjes eten van gisteren op schoot voor de tv zaten om naar Rutte en Grapperhaus te luisteren moest ik denken aan al die zieke mensen. En aan al die mensen die zorgen. En aan onze burgervader. En aan de ondernemers die nog wel open zijn. En aan diegenen die tot 1 juni verplicht dicht blijven. Op de schouders van allen rust een zware last. Linksom of rechtsom.

Want hoewel ik maandagmiddag heel veel oplettende mensen tegenkwam die met bogen om elkaar heen liepen, stond er op een gegeven moment toch een jonge vent in mijn aura te roeren bij de kassa. Op mijn misschien niet zo vriendelijke verzoek een paar stappen achteruit te doen, keek hij me aan alsof hij nog nooit van corona had gehoord. Zijn vrienden, 4 in totaal leken er ook nog nooit van te hebben gehoord.

Maar als winkel ben je daar dus nu wel verantwoordelijk voor. Daarvoor mag je dan wel bijna een uitsmijter neerzetten. En als burgervader zal je ongetwijfeld onpopulaire maatregelen moeten nemen, die de politie en boa’s dan weer moeten uitvoeren. Andere winkels en de horeca zouden waarschijnlijk (als de situatie positiever was) willen dat ze zo’n uitsmijter weer konden inhuren. Dus sterkte. Voor iedereen.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)