Welke soorten verzekeringen kun je afsluiten?

Aangeboden door: pricewise.nl

In Nederland zijn er veel verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten. Het is dan ook logisch dat je soms vergeet welke soorten er precies zijn. Gelukkig geeft dit artikel hier antwoord op, al worden alleen de vier belangrijkste verzekeringen besproken.

Auto

Het is in Nederland verplicht om een verzekering voor een auto af te sluiten. Als de bezitter van een auto moet je namelijk minimaal een WA verzekering hebben afgesloten. Hierbij staat WA voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee wordt de schade die je aan anderen en hun bezittingen toebrengt bij een ongeluk gedekt door de verzekeraar. Bij een WA + beperkte casco wordt dit ook gedekt, net als ruit-, brand-, stormschade of schade door een diefstal of inbraak. De WA + volledige casco is de meest uitgebreide dekking, hierbij wordt ook schade aan je auto door je eigen schuld gedekt.

Zorg

Als je een zorgverzekering hebt afgesloten dan zal de verzekeraar de kosten dekken voor de zorg die jij krijgt. Ook als je medicatie nodig hebt dan zullen de kosten hiervan gedekt worden door de verzekeraar. Net als de autoverzekering is de zorgverzekering ook verplicht om te hebben voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Overigens worden niet alle zorgkosten gelijk gedekt, want ze worden ook verhaald op het eigen risico.

Woon

Het afsluiten van een woonverzekering kan ervoor zorgen dat schade aan je woonhuis gedekt wordt door de verzekeraar. Overigens bestaat een woonverzekering eigenlijk helemaal niet. In plaats daarvan heb je twee verschillende opties waaruit je kunt kiezen: de inboedel- en de opstalverzekering. Natuurlijk kun je ook beide afsluiten. Het is niet verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering worden alle roerende zaken verzekerd tegen de schade, bij de opstalverzekering wordt juist schade aan de onroerende zaken gedekt. 

Reis

Ben je van plan om op reis te gaan? Dan zou je een reisverzekering af kunnen sluiten, maar dat is niet verplicht. Desondanks kan het wel handig zijn. Met name als je ziek wordt op vakantie of gewond raakt bij een ongeluk kan zo’n verzekering van belang zijn. De kosten van de medische hulp kunnen dan namelijk gedekt worden door de verzekeraar.