Energiezuinig wonen in Joure

Aangeboden door: pricewise.nl

De hoge energierekening is voor veel huishoudens in Jouster iedere keer weer een aanslag op de portemonnee. Wat veel mensen niet weten is dat zij door de woning energiezuinig te maken een hoop geld en energie kunnen besparen.

De overheid stimuleert het verduurzamen van de woning door aantrekkelijke subsidies en regelingen aan te bieden. 

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) 

Allereerst is het raadzaam om de woning goed te isoleren. Hierdoor hoeft er een stuk minder gestookt te worden. Vormen van woningisolatie zijn: dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ glas. Welke isolatiemaatregelen noodzakelijk zijn, hangt af van het bouwjaar van de woning. Om woningeigenaren te stimuleren om de woning te isoleren, geeft de overheid een tegemoetkoming aan eigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is tot 31 december 2020 aan te vragen via het RVO. 

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 

Friese huishoudens moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Deze doelstelling is onderdeel van het Klimaatakkoord. We gaan langzamerhand afscheid nemen van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan zonne-energie en windenergie. We moeten onze woningen dus ook op een andere manier gaan verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of een zonneboiler. Aangezien dit om een flinke investering vraagt, heeft de overheid besloten om de burgers een handje te helpen. Zij krijgen een tegemoetkoming voor de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. Met de ISDE-subsidie krijgen woningeigenaren minimaal €1.100 terug van het aanschafbedrag. De subsidie loopt tot en met 31 december 2020. 

Energiebespaarlening voor particulieren 

Woningeigenaren uit Joure met onvoldoende spaargeld kunnen een speciale lening afsluiten om energiebesparende maatregelen te treffen. Afhankelijk van het energieverbruik kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. Eigenaren kunnen maximaal € 25.000 lenen. Voor eigenaren die hun woning energieneutraal willen maken is het mogelijk om maximaal € 65.000 te lenen. Klanten mogen maximaal 75 procent van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25 procent moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. 

Geld lenen voor energiebesparende maatregelen via de bank 

Het is uiteraard ook mogelijk om geld te lenen bij de bank om de woning te verduurzamen. Woningeigenaren kunnen ervoor kiezen om een hogere hypotheek te nemen, maar het is ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Een voorbeeld van zo'n persoonlijke lening is de lening van Greenloans. Deze lening is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag willen investeren in woningisolatie, zonnepanelen of een duurzame verwarmingsinstallatie. Ook de ING, Rabobank en ABN AMRO hebben soortgelijke leningen beschikbaar voor woningeigenaren. Het is verstandig om even rond te kijken om te zien welke lening het beste bij de persoonlijke wensen past.