Foekje van der Meulen voor derde keer ‘Fotograaf van het jaar’ bij De Toverlantearne

JOURE - Fotoclub De Toverlantearne hield afgelopen week haar jaarvergadering. Daar werd besloten dat Foekje van der Meulen in 2019 ‘Fotograaf van het jaar’ is geworden. Ze werd dit voor het derde jaar op rij en het is daarmee een unieke prestatie.

Elke clubavond worden foto’s met een wisselend thema besproken en anoniem beoordeeld. Alle aanwezige leden geven elke foto een score, die over de acht clubavonden per jaar opgeteld het totaal bepalen.

Hoe is het Foekje drie jaar achtereen gelukt om ‘Fotograaf van het jaar’ te worden? Foekje: ,,Kort gezegd: ‘Heel veel oefenen’. Het is begonnen toen de kinderen klein waren. Ik kreeg er steeds meer plezier in. En om meer te leren over fotografie heb ik twee jaar een cursus gevolgd. Op een gegeven moment hebben een paar medecursisten en ik samen de fotoclub opgericht.” “

,,Belangrijk is dat je er plezier in hebt, er tijd insteekt en goed nadenkt over het onderwerp dat je fotografeert. Blijf kritisch, maar geef niet te gauw op.”

,,Natuurlijk spreekt het ene onderwerp me meer aan dan het andere. Dan wordt mijn foto minder goed beoordeeld door de andere clubleden. Dat heeft natuurlijk iedereen. En soms is het een kwestie van smaak. Per jaar is het steeds afwachten hoe je foto’s worden beoordeeld. Het blijft daardoor een uitdaging om mooie foto’s te maken.”