Eerste liefde Piter Jelles Troelstra aan bod bij lezing Bertus Mulder in Museum Joure

JOURE Bertus Mulder geeft dinsdag 10 maart in Museum Joure een lezing over Fokje Frânses Pasma. Zij was afkomstig uit Westermeer en de eerste liefde van Piter Jelles Troelstra. De lezing wordt gehouden door het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlan.

De vader en moeder van Fokje Frânses Pasma boerden op een boerderij van de kerk die stond aan het Binnenpad, op de hoek van de Gravinnesingel.

Toen haar ouders in 1881 verhuisden naar het Kampereiland boerde ze met haar broer verder in Westermeer. Ze kwam de jonge dichter Piter Jelles Troelstra tegen en kreeg verkering met hem. Maar de familie Troelstra lag dwars. Troelstra schreef gedichten over haar en wilde haar niet kwijt. Ze maakten de afspraak om elkaar een jaar niet te zien om het daarna op te nemen tegen de familie. Maar de verkering raakte uit.

Frânses Pasma trouwde met vervener Hendrik van Dam en kreeg in drie jaar drie kinderen. Maar het ging helemaal mis. Zij koos ervoor een zelfstandig bestaan op te bouwen als verloskundige.

In de lezing wordt dit alles geplaatst tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de zuivel (fabrieken) en de neergang van de veenderij eind jaren tachtig van de negentiende eeuw.

Mulder is voormalig gedeputeerde van de provincie Friesland en auteur van onder andere ‘De Jonge Piter Jelles’ over Piter Jelles Troelstra.

De lezing start om 15.30 in It Kofjelokaal in het museum. De entree bedraagt 7,50 euro en is inclusief toegang tot het museum.