Doneeractie: binnen twee dagen genoeg geld voor repatriëren lichaam verdronken Adonay (11)

LEMMER - Met haar doneeractie heeft Margé Hof uit Rutten binnen twee dagen genoeg geld opgehaald om het lichaam van de verdronken Adonay Berhe (11) te repatriëren.

Hof kreeg ruim 20.000 euro binnen. Daar moeten nog de nodige commissie en belasting vanaf, maar dan is er nog voldoende geld over om Adonay terug te brengen naar zijn geboorteland Eritrea.

Zijn moeder Merhawit Kidane uit Balk wil hem daar begraven, maar heeft daarvoor zelf geen geld. Hof, die bevriend is met een vriendin van Kidane, besloot de vrouw vervolgens te hulp te schieten. Alleen het repatriëren van een lichaam naar het Afrikaanse land kost al zo'n 8000 euro. Ze gaat zelf niet mee naar Eritrea, omdat ze daar niet veilig is. Familie regelt de begrafenis.

Adonay verdronk afgelopen donderdag in zwembad Ny Sudersé tijdens zijn eerste zwemles. Met een groepje kinderen van basisschool De Cocon in Balk bezocht hij het bad om aan water te wennen.

De jongen was in oktober in het kader van gezinshereniging naar Nederland gekomen. Zijn moeder vluchtte vier jaar eerder het land uit. Adonay woonde in tussentijd bij zijn oma in Ethiopië.

Het zwembad is sinds afgelopen maandag weer open. ,,Slachtofferhulp is geweest, er zijn goede gesprekken met elkaar gevoerd. Iedereen steunt elkaar, zo goed en zo kwaad dat kan’’, zegt pandeigenaar Gert Jan Mondeel.

Hij zat dinsdag met de exploitant van Ny Sudersé rond de tafel over eventueel te nemen veiligheidsmaatregelen. Mondeel wil daarover nog niet naar buiten treden. ,,Zoiets is niet in een bespreking rond, daar is een hele serie voor nodig.’’