Balkster senioren zijn tegen nieuw appartementencomplex

Bewoners van appartementencomplex Haskestaete in Balk verzetten zich tegen de plannen voor een nieuw appartementencomplex naast die van hen.

Drie bewoners kwamen maandag naar de inspraakavond van de gemeenteraad van De Fryske Marren. Volgens de bewoners is het complex onder meer te hoog.

Projectontwikkelaar Junco wil op de hoek tussen de Dubbelstraat en Jachthavendyk tegenover het Haskeplein maximaal 25 appartementen bouwen in een complex met vijf bouwlagen. Het moet 17 meter hoog worden. Op dit moment staat er op de plek het gebouw van een voormalige autogarage.

Volgens de bewoners belemmert het gebouw hun uitzicht en het zonlicht. ,,Daarnaast zal het complex onze privacy belemmeren door directe inkijk in onze woningen en op onze balkons en terrassen’’, zegt bewoner Paul Bouma (84). Hij spreekt naar eigen zeggen namens twaalf bewoners. ,,Ze denken natuurlijk: die oudjes komen niet meer in verzet, maar we komen wel in verzet’’, zegt Margreet van der Werff (77).

‘Een rotte kies’

Welstandscommissie Hûs en Hiem gaf eerder al een negatief advies en concludeerde dat de plannen te grootstedelijk waren. Ook Plaatselijk Belang Balk Vooruit is tegen de plannen. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat vanuit ‘stedenbouwkundig perspectief’ gewenst is dat ‘op deze locatie ‘een rotte kies’ verwijderd wordt’. Het complex is volgens de gemeente ‘een passend alternatief’.

De bewoners zijn vooral tegen de bovenste bouwlaag die volgens Bouma ‘extra ver boven de zichtlijn uittorent’. ,,Die punt moet eraf. De rest houd je toch niet tegen’’, zegt Jacob Roelevink (74). Ontwikkelaar André Naberman van Junco is het daar niet mee eens. Hij zegt dat is gekeken naar alle omgevingselementen.

Zo past het gebouw volgens hem nu precies in het ‘straatprofiel’ en voldoet het aan de entreefunctie die het heeft, omdat het gebouw bij een ingangsweg ligt. Tegenover al die elementen moet ‘een accent’ staan. Juist een onopvallend gebouw komt volgens hem de stedenbouwkundige kwaliteit niet ten goede. Het weghalen van de bovenste laag is volgens Naberman geen goed idee. ,,Als je de punt van de i haalt, dan is de kracht van de i weg.’’

Over twee weken beslist de gemeenteraad over het plan.