Ruim 15.000,- euro schade tijdens jaarwisseling

DE FRYSKE MARREN Tijdens de jaarwisseling is voor ruim € 15.000,- aangericht in de gemeente De Fryske Marren. Dat is minder dan tijdens de vorige jaarwisseling.

Het gaat vooral om schade aan verkeersborden, containers en prullenbakken.

Vooral schade aan verkeersborden, containers en prullenbakken

Verkeersborden, containers en prullenbakken hebben het meeste schade geleden rondom de jaarwisseling. De kosten om een bord te vervangen zijn gemiddeld € 150,- per bord. Daarnaast is één ondergrondse container aangetast, wat ruim € 2.000,- kost. Ook zijn ramen van bushokjes vernield. Voor het preventief weghalen en later terugplaatsen van vuilnisbakken en het inventariseren van de schade zijn ook kosten gemaakt. Medewerkers van het gemeente-team afval rijden voor de jaarwisseling een route waarbij ze alle containers (af)sluiten en afvalbakken weghalen.

Kosten straatkolken van jaarwisseling 2018-2019

Daarnaast worden ieder jaar straatkolken vernield doordat knalvuurwerk in putten wordt gegooid. In het totaaloverzicht 2019-2020 zijn de kosten opgenomen van kapotte straatkolken van de voorgaande jaarwisseling (2018-2019). Na de jaarwisseling van 2018-2019 moest de gemeente 115 straatkolken repareren of vervangen. De totale kosten hiervan bedragen ruim € 29.000,-. Een fors bedrag voor de schade waarvan de herstelwerkzaamheden in 2019 zijn uitgevoerd als gevolg van oud en nieuw 2018-2019. Daarmee worden de totale kosten door vuurwerkschade voor dit jaar zo’n € 44.000.

Schade straatkolken pas eind 2020 bekend

DFM kan nu nog niet precies kunnen aangeven wat het vervangen van de kolken voor dit jaar gaat kosten. Dit wordt pas zichtbaar in de loop van 2020, omdat de gemeente hierbij afhankelijk is van de meldingen die gedurende het jaar binnenkomen. De verwachting is dat dat dit ongeveer hetzelfde bedrag is als voorgaand jaar. Deze kosten worden meegenomen in het overzicht van de jaarwisseling 2020-2021.

Herstelwerk

Een aantal borden is inmiddels vervangen, maar sommige borden zijn nog in bestelling. De komende maanden wordt alle schade zoveel mogelijk hersteld. Eerst worden de verkeersborden vervangen. Daarnaast is inmiddels ook gestart met het vervangen of herstellen van containers, afvalbakken en de ramen van de bushokjes.