Lemster damkwartet houdt huis in Hemrik

LEMMER In de Friese bondscompetitie heeft het Lemster damkwartet, aangevoerd door Willem Akkerman, flink huisgehouden in Hemrik.

Akkerman zelf gaf het goede voorbeeld en liet geen spaan heel van het dambolwerk van opponent De Groot. Ook Jan Visser was uitstekend op dreef en met een sterke aanvalspartij werd tegenstander Konijn volledig in de pan gehakt. Zwaantje van der Werff en Jaap Oosterdijk zorgden met degelijke remises uiteindelijk voor een klinkende 6-2 overwinning.

In de onderlinge competitie zorgde Andries de Ruiter voor een daverende verrassing door tegen de nummer 3 van de ranglijst, Feike Muurling, remise te spelen. Muurling had aanvallend de hele trukendoos te voorschijn gehaald, maar kon geen bres slaan in de taaie verdediging van De Ruiter.

De topper tussen Peter Achterstraat en Joop Beetsma begon flitsend met een razendsnelle opening, die in nog geen vijf minuten werd afgeraffeld. Daarna ontstond een tactisch gevecht, waarbij Beetsma te lang op winst speelde door een verborgen combinatie in stelling te houden, met positioneel nadeel. Deze lichtzinnigheid kwam hem duur te staan, en werd dan ook door Achterstraat hardhandig afgestraft.

Iepie Poepjes is nog steeds in de 'winning mood', dit keer werd Bouke van der Werff verslagen.

Marjan Rutgers was Jelle Jellesma met positioneel spel te slim af, waarna de 'Achterstraatjes' met een vracht aan punten in een opperbeste stemming huiswaarts keerden.