Jeugd Olympisch goud voor Myrthe de Boer op 1500 meter

LAUSANNE/SCHARSTERBRUG Myrthe de Boer uit Scharsterbrug schaatste maandag op de 1500 meter naar het tweede Jeugd Olympisch goud voor Talent TeamNL. In de laatste rit reed ze in 2.10.44 naar de eerste plaats, veertien honderdsten voor de Japanse Takahashi.

Isabel Grevelt, de andere Nederlandse langebaanschaatsster, werd zevende (2.14.57) op de buitenbaan van Sankt Moritz.

,,Ik kwam voor een medaille, maar ik was er vooraf nog niet zo zeker van”, doet Myrthe haar verhaal. ,,De 500 meter-race van gisteren ging namelijk niet zo lekker. Gelukkig heb ik de knop om weten te zetten. Ik zie het als een leermoment, en dat heeft me nu juist geholpen!”

Wat er gisteren mis ging? ,,De start duurde lang. Daardoor raakte ik mijn focus kwijt, en toen ging de rit niet goed. Maar met het team heb ik dat geanalyseerd en daar heb ik van geprofiteerd. Nu heb ik lekker die eerste plek binnen!”

En dat ondanks de wat moeilijkere omstandigheden van een buitenbaan. ,,Het is natuurijs en het is op hoogte. Daarbij ging het in de laatste ritten ook nog eens waaien. Dat bij elkaar maakt dat het echt anders is dan bij wedstrijden op een binnenbaan.”