Meimeringen | Gezond verstand

Een VVD raadslid vergeleek afgelopen week mensen die tegen vuurwerk zijn met kleinzerige, pietlutterige en vooral irritante peuters die hun zin moeten hebben en anders keihard gaan schreeuwen.

Hij meende ook dat mensen allerlei dingen niet leuk meer vinden en ze daarom dan maar eisen dat het maar afgeschaft moet worden. En zo luidde de kop van zijn betoog: Ja, ik steek vuurwerk af, want ik ben er dol op.

Een bijzonder statement vond ik het. Want dit raadslid, met toch een voorbeeldfunctie, doet net alsof vuurwerk net iets is als eten of drinken. Of bewegen. Of lachen. Alsof het een levensbehoefte is. Terwijl de problemen de pan uitrijzen en de schade die elk jaar wordt aangericht met vuurwerk een aardig onderzoekje naar nare ziektes kan bekostigen.

Het geld dat wordt uitgegeven aan die achterlijke knallen kan sowieso heel veel nood oplossen. Maar daar staat de meneer van de VVD niet bij stil blijkbaar. Het is gewoon leuk en dus moet het kunnen. Roken was in mijn jeugd ook leuk. Bij elk feestje stonden de sigaretten en sigaren prominent op tafel. Hoe gastvrij kon je zijn. Er naast vele flessen met drank. Hartstikke gezellig en leuk. Inmiddels weten we dat beide heel veel mensen ziek hebben gemaakt. Voortschrijdend inzicht heet dat.

Afgelopen jaarwisseling ging mijn man even de straat op om te kijken of hij iemand de hand kon schudden. Hij kwam kotsend weer binnen. De dampen van al dat buskruit, maakten hem letterlijk ziek. Je hoeft geen professor te zijn om te beseffen dat dit ook voor onze dampkring niet bepaald gezond kan zijn. Terwijl we alles aan natuur al vernietigen en we daar dan ook nog eens de wrange vruchten inmiddels van plukken. Winters die geen winters meer zijn, zomers die veel te heet en veel te droog zijn. Bosbranden in Australië die niet meer te stuiten zijn. Ik bedoel maar.

Van een politicus zou je verwachten dat hij oorzaak en gevolg goed in kaart kan brengen. Als vuurwerk niet mag, kan er gehandhaafd worden. Als het niet in de winkels ligt, wordt het veel minder gekocht. Kan het niet onder brandweerbussen gegooid worden, kunnen agenten er niet mee aangevallen worden, kan er geen brand ontstaan in een flat waar een vader en kind bij omkomen, hoeft een oogdokter niet de noodklok te luiden.

En dat beste meneer van de VVD, heeft helemaal niets met verdraagzaamheid te maken. Dat heeft met gezond verstand te maken.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)