Plafondschildering uit 1751 weer te zien in Jouster Toren

JOURE - Een oorspronkelijke plafondschildering die in 1751 in de gerechtskamer in de Jouster Toren is aangebracht is sinds donderdag weer te zien op een paneel. Dat hangt boven de schouw.

Donderdag is het paneel overhandigd aan Jelle Belksma, bestuursvoorzitter van Behoud van Rijksmonumenten (BRM) in De Fryske Marren. Die stichting is eigenaar van de Jouster Toren.

Het kunstwerk betreft een religieuze voorstelling met daarop Maria die Jezus aan haar borst heeft. Het tafereel werd destijds door Luitjen Jacobs van der Werf op het plafond geschilderd in opdracht van de toenmalige grietman van Haskerland Schelte van Eysinga.

Het huidige werk is geschilderd door kunstenaar en restaurateur Benno Pen uit Joure. Hij bracht het aan op een paneel. Dat hangt boven de schouw in de gerechtskamer. Op het plafond schilderen bleek niet mogelijk omdat er tegenwoordig een rozet op zit en er led-verlichting is aangebracht in het plafond.

Arjen de Ree

Initiatiefnemer van het paneel is amateurarchivaris en gildemeester Arjen de Ree uit Joure. ,,Ik kwam een foto van de schildering tegen op internet. Ik vond het spijtig dat deze niet meer zichtbaar was in de toren. Bij rondleidingen in de toren liet ik bezoekers de foto zien. Zij vonden het ook jammer dat het tafereel niet meer te zien was.”

De Ree zocht daarop contact met kunstenaar Benno Pen om de mogelijkheden te bespreken rondom de schildering. Dat leidde tot de keus voor het paneel. De kosten ervan bedragen enkele honderden euro’s. Dat geld is bijeengebracht via crowdfunding, een anonieme gift en via enkele stichtingen die er mee stopten.

Wie het werk wil bekijken tijdens een rondleiding kan daarvoor terecht bij de VVV Joure.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)