Recensie | Als het heerlijke avondje voor de jongsten aanbreekt…

JOURE – Pepernoten, speculaas en marsepein. Het heerlijke avondje komt nu snel dichterbij. Chocolademuntjes, schuimpjes en taaitaai. Samen met wat wortels en een mandarijn.

Dit is het begin van één van de liedjes, die voorkomen op de Sinterklaas-cd van De Jongelingen. Verhaaltjes en muziek wisselen elkaar op prettige wijze af, waarbij het volwassenen niet zal ontgaan dat er nergens sprake is van Pieten dan wel Zwarte Pieten…

In het Gouden Boekje ‘Het verhaal van Sinterklaas’ komen we de pieten nog terloops tegen en in deel 297 van stripheld Jommeke: ‘Speelgoed overboord’ zijn het de “werkpieten” die de Sint terzijde staan.

De Jongelingen: ‘Alma & het vliegende Paard. Een muzikaal Sinterklaasverhaal’. Excelsior 96586.

Hanneke Hendrix schreef een alleraardigst Sinterklaasverhaal over Alma, die niets liever wil dan een pratend paard. Omdat het er naar uitziet dat de goedheiligman die wens niet in vervulling laat gaan, gaat ze op een dakkapel zitten waar Amerigo haar opmerkt. Met dit beroemde paard helpt ze de oude Sint pakjes te bezorgen.

Het is actrice Pamela Teves, die een verhaaltje voorleest, waarna telkens een lied volgt. De Jongelingen, die bestaan uit Arjan Spies en Paul Zoontjes, beiden afkomstig uit The Kik, aangevuld  met de van oorsprong Friese zangeres Lea Kliphuis nemen alle instrumenten voor hun rekening. 

Het is een heerlijk album geworden met prachtige illustraties van Sjoertje Spies-Vriezinga, de vrouw van muzikant Arjan, met liedjes, die jong en oud zullen aanspreken. Liefhebbers van singer-songwriter Lea Kliphuis en The Kik móeten deze cd gewoon in hun verzameling hebben! 

Sjoerd Kuyper & Emanuel Wiemans: ‘Het verhaal van Sinterklaas’. Gouden Boekje. Rubinstein. ISBN 978 90 4762 665 7.

In ‘Het verhaal van Sinterklaas’ is het meester Tom, die zijn leerlingen wil voorbereiden op de komst van Sinterklaas. Dat deze niet altijd op een stoomboot gevaren heeft, waarom hij met name Nederland bezoekt, en waarom Sint ’s nachts aan het werk gaat laat auteur Sjoerd Kuyper uitleggen door de geliefde meester. Zo komen er terloops een aantal zaken aan de orde, die op speelse wijze 'het geheim rond de goedheiligman' aankaarten. Wanneer meester Tom zijn leerlingen een tekening laat maken over het aloude feest is die van Pinar er één waarom ze allemaal moeten lachen…

Een boekje waardoor niemand zich gekrenkt zal voelen en waarin de illustraties van Emanuel Wiemans, die al meer Gouden Boekjes illustreerde, de sfeer van vroeger oproepen.

Jef Nys: ‘Jommeke 297. Speelgoed overboord’. Ballon Comics. ISBN 978 94 6210 707 6.

In het nieuwste stripverhaal van ‘Jommeke’ gebeurt het ergste dat Sinterklaas kan overkomen. Er slaat een container met speelgoed overboord. Jommeke, zijn vriend Filiberke, en kapitein Jan Haring gaan op onderzoek. Ze komen erachter dat de container is aangespoeld op Pimpeltjeseiland, bevolkt door minimensjes. Die staan het speelgoed weer af aan Jommeke en de zijnen, zodat de werkpieten er werk van kunnen maken. Helaas hebben ze niet door dat zich in een poppenhuis nog een personage bevindt: prinses Pimpelella…

Een alleraardigst deeltje dat ook buiten de Sinterklaastijd om jongere lezers zal aanspreken!

Koos Schulte