Cadeautje van de Sint: ‘Een digitaal plein waar mensen om elkaar denken’

REGIO - Hoewel de wereld tegenwoordig heel bereikbaar lijkt door alle digitale mogelijkheden die er zijn, maken al deze mogelijkheden ook vaak dat mensen elkaar veel minder ‘echt’ kunnen vinden.

De pan met snert die vroeger over de heg werd getild als de buurvrouw ziek was, blijft vaak op het eigen aanrecht staan. Reden: mensen weten vaak van elkaar niet meer zo goed wat er bij de anderen gaande is.

De digitale wereld is daarbij vaak zo veelomvattend dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien: wil je bijvoorbeeld bij een volleybalclub in je eigen omgeving, dan krijg je vaak eerst twintig andere clubs in Verweggistan voorgeschoteld. Of je weet niet waar je die club moet zoeken.

Veel dorps-, stads- en buurtgerichte activiteiten zijn online namelijk moeilijk terug te vinden. Waardoor er offline ook minder mensen op afkomen. En de vele activiteiten die plaatsvinden binnen de gemeentegrenzen – want het zijn er veel - zijn vaak ook veel te weinig bekend.

Sinterklaascadeautje

Dat zou toch anders moeten en kunnen, vonden de buurtverbinders die uit alle hoeken van onze gemeente komen. Daarom hebben ze de Sint gevraagd om op 5 december alle inwoners van de gemeente De Fryske Marren een cadeautje te geven. Die vond dat een goed idee en lanceert op die dag officieel een soort dorps-, stads-, en buurtplein waar mensen gezellig bij elkaar gaan zitten en met elkaar praten over de dingen des levens. Maar dan digitaal.

Op www.dfmcentraal.nl komen mensen en de zaken die zij belangrijk vinden allemaal samen en daar worden verbindingen gelegd. Leuke verbindingen, gezellige verbindingen, belangrijke verbindingen en soms noodzakelijke verbindingen. Gewoon van mens tot mens, maar ook van mens tot club en van mens tot instantie.

Veelzijdig

De site is heel veelzijdig, maar wil vooral dat mensen elkaar weer kunnen bereiken. Gemakkelijk kunnen bereiken. Je kunt er vragen stellen als je ziek bent en je hond even uitgelaten moet worden, je kunt er contact leggen omdat je graag een breiclub wilt beginnen, je kunt iemand vragen je te helpen met het opstellen van een sollicitatiebrief of je kunt dat aanbieden, je kunt er vragen stellen omdat je ergens kennis over wilt vergaren of kennis wilt delen. Maar je kunt er ook aanbieden om op te passen, een terrasje aan te leggen of een band te plakken.

Daarnaast kun je er ook terecht omdat je op een avond graag met iemand naar de film wilt en er even niemand beschikbaar is om mee te gaan. Maar je vindt er ook een agenda met activiteiten, nieuwtjes die belangrijk voor je kunnen zijn, buurtverhalen en ga zo maar door.

Leuke buurman ook online

Daarnaast kun je er alle instellingen en clubs vinden die zich in de gemeente De Fryske Marren bevinden. Kortom je vindt er een schat aan informatie over echt van alles en nog wat binnen de gemeentegrenzen. Van wat de gemeente voor je kan betekenen, tot het restaurant op de hoek en informatie over die leuke buurman (als hij zich tenminste heeft ingeschreven) tot de openingstijden van de bibliotheek. En stel je bent lid van de biljartclub in Lemmer en je wilt wel eens tegen de club in Balk spelen? Ook dat kun je allemaal op de site www.dfmcentraal.nl vinden.

Lekker overzichtelijk, lekker gemakkelijk en vooral dichtbij en betrokken. Het mooie is tevens voor bijvoorbeeld clubs die geen eigen website hebben dat ze toch hun informatie kwijt kunnen. En dat (potentiële) leden toch kunnen lezen wat ze doen en hoe ze dat doen. Gratis en voor niks. Bovendien kunnen berichten ook doorgelinkt worden naar social media.

Verbinden

Het initiatief is opgezet om die broodnodige verbinding tussen mensen weer terug te krijgen, die steeds vaker ontbreekt als we daar zelf niets aan doen. Want de overheid trekt zich steeds meer terug, mensen worden geacht langer thuis te blijven wonen en de digitale wereld is voor velen zo langzamerhand steeds ingewikkelder.

,,Als mensen van elkaar weten dat ze iets nodig hebben, kunnen ze op die manier aan de bel trekken. Ieder mens heeft zo z’n kwaliteiten en wat is het dan mooi om die voor elkaar in te zetten”, stelt de initiatiefgroep. Om de site echt om te vormen tot een echte gemeenschap is wel de hulp nodig van de inwoners van de Fryske Marren. Zij moeten zich namelijk zelf wel eerst inschrijven, kunnen zich daar in een paar regels voorstellen als ze dat willen en kunnen daar hun vraag neerleggen.

Via het prikbord bijvoorbeeld kunnen vragen gesteld worden, maar via ‘Elkaar helpen’ kunnen inwoners, verenigingen, stichtingen of clubs ook hulp vragen bij zaken die ze graag uitgevoerd willen zien.

Nog voor de lancering van de site, zijn de eerste successen trouwens al geboekt op www.dfmcentraal.nl. De buurtverbinders die enorm veel tijd in het initiatief hebben gestoken, hebben al mensen en of instanties samengebracht.

Zo werd voor de fotoshoot voor de lancering van het platform ‘zomaar’ een paard gevonden. En werden alleenstaande moeders die het soms toch best zwaar hebben met elkaar in contact gebracht. Zodat ze konden overleggen, maar ook gewoon samen iets leuks konden doen. ‘En daar doen we het voor. In de hoop dat steeds meer mensen elkaar straks weten te vinden. En een beetje om elkaar denken.’

Meedoen? Schrijf je in op www.dfmcentraal.nl

Meintje Haringsma