Burgemeester Fryske Marren wil met organisatoren sinterklaasintocht praten over uiterlijk Pieten

Tot nu toe hield de burgemeester zich, schrijft hij, weinig bezig met de discussie over de helper van Sinterklaas. Hij beschouwde die, net zoals veel van zijn ambtgenoten, als een discussie waar de gemeente zich niet mee bemoeit.

Veenstra schrijft dat hij daar door een brief en een 'indringend gesprek' de afgelopen periode echter anders tegen aan is gaan kijken.

Hij ontving eerst een brief waarin een inwoner van de gemeente verwoordde dat het erg zou zijn als kinderen zich nu of later beledigd of gediscrimineerd zouden voelen door de kleur van 'zwarte' Piet. Veenstra werd hierin opgeroepen stelling te nemen om dat gevoel weg te nemen of voorkomen.

Kort daarna voerde hij een gesprek met een inwoonster van de gemeente, die, nadat ze iets anders hadden besproken, aangaf dat ze nog 'iets persoonlijks wilde delen'. ,,De vrouw vertelde dat ze al heel lang in onze gemeente woont, maar sinds enkele jaren in deze tijd van het jaar steeds vaker voor ‘zwarte piet’ wordt uitgemaakt. Ze voelt zich bedreigd en onveilig. Dat doet haar pijn'', schrijft Veenstra.

,,Het verhaal raakte mij'', vervolgt Veenstra. ,,Het kan toch niet zo zijn dat je in onze gemeente om je huidskleur wordt uitgescholden en dus gediscrimineerd? En het kan toch ook niet zo zijn dat het juist in deze tijd van het jaar gebeurt, kennelijk uitgelokt door de kleur van de Pieten?''

Het is een taak van de burgemeester om het op te nemen voor de mensen die zich in zijn gemeente gediscrimineerd en onveilig voelen als gevolg van de manier waarop er Sinterklaas wordt gevierd, stelt Veenstra vervolgens.

,,Tradities zijn mooi, maar mogen er niet toe leiden dat mensen gekwetst worden'', schrijft hij. ,,Daarom ben ik van plan om begin volgend jaar de organisatoren van sinterklaasintochten uit te nodigen voor een gesprek. Misschien kunnen we afspraken maken over Piets uiterlijk. Waarom zou een traditie niet een beetje kunnen veranderen?''