Meimeringen | Lekker met 100

Ik tufte tussen Lemmer en Joure. Tufte ja. Lekker met een slakkengangetje van 100 kilometer per uur. Vast oefenen dacht ik, maar manlief lachte me hartelijk uit. Omdat ik in zijn ogen altijd tuf. Maar wat maakt het uit dacht ik: de schildpad en de haas hebben op hetzelfde moment nieuwjaar. En vaak zie ik van die grote bakken voorbij schieten en sta ik bij een volgend verkeerslicht toch gewoon weer naast ze.

Ik snapte alle commotie van deze week ook niet: de VVD was er ziek van dat ze deze regel door moesten voeren zeiden ze zelf. Ja dacht ik, maar voor al die VVD-ers zou het best aardig zijn om eens wat minder gas te geven. Je wordt er heel zen van, het scheelt je dik in de benzinerekeningen en in de bekeuringen. En je spaart het milieu en de natuur. Want het lijkt wel alsof het daar helemaal niet meer over gaat. Alleen maar over ongemak.

Maar jongens daar gaat het allemaal om; we verklooien onze hele wereld met ons gif, onze uitstoot, met onze drang om alles van ons te maken en steeds minder van de beestjes en de plantjes. En als die beestjes en plantjes er niet meer zijn, zijn wij er op een gegeven moment ook niet meer. Maar dat schijnt men maar niet te begrijpen. We willen meer. Meer consumeren. Meer produceren. Meer snelheid. Meer vliegtuigen in de lucht. Meer fabrieken die nog meer meuk maken die toch uiteindelijk ergens op een vuilnisbelt terechtkomt omdat we dan weer meer meuk en nieuwere meuk willen. En daar offeren we alles voor op.

130 kilometer per uur mogen rijden, schijnt een soort hemel te zijn. Vroeger hadden we niet eens een auto, maar nu moeten we niet alleen een bak van een halve ton met allemaal toeters en bellen, we moeten vooral racen. Maar als ik naar het westen rijd (of naar het noorden) , sta ik steevast in files en dat zal voor anderen niet anders zijn.

Van 130 rijden komt het dan ook bijna nooit. 70 komt eerder dacht ik zo. En als we allemaal met 100 gewoon doorrijden, rijdt het toch gewoon lekker door. De wagens die van de ene baan naar de andere rijden met hun 130/140 kan ik tenminste niet zien als versnellers. Eerder als brokkenpiloten die de hele zooi extra ophouden. Daarom tuf ik lekker door. Beter voor het milieu. Beter voor de beestjes en de plantjes. En beter voor mezelf.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)