Burgemeester Veenstra wil discussie over uiterlijk Zwarte Piet in De Fryske Marren

REGIO - Burgemeester Fred Veenstra van de De Fryske Marren schrijft in zijn wekelijkse weblog op de website van de gemeente dat hij de discussie wil aangaan of Zwarte Piet nog wel zwart moet zijn.

Komend jaar wil Veenstra de organisatoren van Sinterklaasintochten uitnodigen voor een gesprek. ,,Misschien kunnen we afspraken maken over Piets uiterlijk. Waarom zou een traditie niet een beetje kunnen veranderen? Piet ziet er immers nu ook niet meer zo uit als in mijn jeugd", aldus de burgemeester in zijn weblog.

Tot nu toe zegt Veenstra zich niet bezig te hebben gehouden met de discussie. Dit jaar kreeg hij een brief - zo staat in het weblog - en voerde hij een indringend gesprek. In de brief werd verwoord dat het erg zou zijn wanneer kinderen zich nu of later beledigd of gediscrimineerd zouden voelen door de kleur van ‘Zwarte’ Piet.

,,Ik zou stelling moeten nemen om dat gevoel weg te nemen of te voorkomen. Ik heb nagedacht over een vrij formeel antwoord want ik ga er toch niet over?”

‘Standpunten verharden’

In het persoonlijke gesprek vertelde een inwoonster dat zij al heel lang in De Fryske Marren woont. ,,Maar de laatste jaren wordt ze in deze tijd van het jaar steeds vaker voor ‘Zwarte Piet’ uitgemaakt. Ze voelt zich bedreigd en onveilig. Dat doet haar pijn. En het doet steeds meer pijn omdat de standpunten verharden.”

Het verhaal raakte Veenstra, zo schrijft de burgemeester in zijn weblog. ,,Het doet mij ook pijn. En het stemt tot nadenken. Het kan toch niet zo zijn dat je in onze gemeente om je huidskleur wordt uitgescholden en dus gediscrimineerd? En het kan toch ook niet zo zijn dat het juist in deze tijd van het jaar gebeurt, kennelijk uitgelokt door de kleur van de Pieten? Ik vind daarom dat ik een taak heb om het op te nemen voor de mensen die zich in onze gemeente gediscrimineerd en onveilig voelen als gevolg van de manier waarop wij Sinterklaas vieren.”

Tradities noemt Veenstra mooi, maar mogen er volgens hem niet toe leiden dat mensen gekwetst worden. ,,De intochten in 2019 gaan gewoon door, daar verander je nu niets meer aan. In 2020 zou dat wel kunnen.”