Speciale Johannes de Heer-zangavond in De Brug Joure

JOURE - In De Brug in Joure wordt zondag 24 november om 19.30 uur een speciale Johannes-de-Heer-zangavond gehouden. Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat hij het tijdschrift Het Zoeklicht oprichtte. Voorganger Ruurd Walinga zal de speciale dienst leiden.

In de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Brugstraat 3 worden naast Opwekkingsliederen nog steeds elke zondag liederen gezongen uit de bundel van Johannes de Heer. In veel gemeenten is dit ooit zo populaire liedboek verdwenen. Dat komt deels omdat het taalgebruik van Johannes de Heer verouderd is en omdat er wereldwijd veel nieuwe christelijke liederen het licht zien, onder meer vanuit Hillsong.

Johannes de Heer werd in 1866 in Rotterdam geboren als zoon van een smid. Hij overleed in Driebergen op 94-jarige leeftijd. Naast oprichter van Het Zoeklicht was hij oprichter van de NCRV en betrokken bij de Maranatha-beweging die aandacht vroeg voor de wederkomst van Jezus Christus. In het dagelijks leven was hij orgelbouwer en werkte hij in een muziekwinkel. Als evangelist sprak hij in het hele land, vooral in veel Vrije Evangelische Gemeenten.

De eerste Johannes de Heer-bundel verscheen in 1905 met 675 liederen. In de loop der jaren is de bundel diverse malen aangepast en uitgebreid. In 2004 verscheen een jubileumeditie, met daarin inmiddels 1011 liederen.

Johan de Heer-avond, 24 november in De Brug. De toegang is vrij.