Raadslid De Fryske Marren stemt per ongeluk voor begroting: 'Een cadeautje'

REGIO - Raadslid Rinze Visser van de NCPN stemde woensdagavond per ongeluk voor de begroting van 2020 van gemeente De Fryske Marren.

Hij wilde eigenlijk tegen stemmen, maar doordat hij vlak daarvoor een aantal voorstemmen voor andere voorstellen had uitgebracht ging het naar eigen zeggen mis. ,,Een cadeautje’’, riep hij raadsvoorzitter en burgemeester Fred Veenstra toe.

Voor het eindresultaat maakte het niet veel uit. Alleen Sake Barelds, partijgenoot van de 80-jarige nestor van de raad, stemde tegen. De rest was voor.

Lees ook | De dertiende periode van Rinze Visser

Zorgen waren er wel over de begroting. De komende twee jaren eindigt de gemeente in de min. Dat drukt op de algemene reserve. Met name de grootste oppositiepartij FNP (7 zetels) is er niet helemaal gerust op. De reserve zakt komend jaar onder de 12 miljoen euro op een begroting van zo’n 130 miljoen euro.

,,Het wordt nu gedekt met waarschijnlijk positieve cijfers in ’22, ’23”, aldus Remboud van Iddekinge van de FNP. Hij vindt dat wethouder Jos Boerland van Financiën te weinig zekerheid kan geven. ,,Hij heeft hoop voor de toekomst, een positief gevoel. Dat is niet voldoende.”

Vooral met het oog op de mogelijk te verstrekken lening van 4,5 ton euro aan Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum en een toekomstige sportnota voorziet de FNP’er mogelijke problemen. Wethouder Boerland is optimistischer. Vanaf 2022 schrijft de gemeente weer zwarte cijfers en kan de reserve worden aangevuld.

Lees ook | Lening Sybrandy's Speelpark onzeker: onderzoek naar staatssteun