Rechtbank: geen nader onderzoek filmpje verdachten plofkraak Lemmer

Er komt geen nader onderzoek naar een snapchatfilmpje dat de verdachten van de plofkraak in Lemmer, op 16 mei 2017, volgens de verdediging een alibi zou kunnen bieden. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald.

De advocaten van beide verdachten - een 22-jarige Lemster en een 27-jarige Urker - hadden om aanhouding van de zaak verzocht. Ze vonden dat contact gezocht moest worden met het bedrijf Snap Inc in Los Angeles om de precieze aanmaakdatum van het filmpje te kunnen achterhalen.

Volgens de verdachten bewijst de opname dat ze op het moment van de plofkraak thuis zaten. Eerder besloot de rechtbank de zaak aan te houden zodat de politie nader onderzoek naar het filmpje kon plegen. Een van de conclusies was dat aanmaakdata gemanipuleerd kunnen worden.

Lees ook | Verdachten plofkraak Lemmer wilden 'met één klap rijk worden'

De advocaten Haroon Raza en Ferre Dijkers namen daar dinsdag geen genoegen mee en stelden dat Snap Inc uitsluitsel zou kunnen geven over de werkelijke aanmaakdatum. De rechtbank ging niet met deze onderzoekswens mee, onder meer om de zaak niet verder te vertragen en omdat onzeker is of een verzoek aan Snap Inc duidelijkheid zal geven.

Ook het Openbaar Ministerie verzette zich tegen aanhouding. Op basis van het aanvullende proces verbaal van de politie en de eerdere inhoudelijke behandeling, zal de rechtbank een oordeel vellen.