Meimeringen | Schoonste winkelgebied?

De gemeente De Fryske Marren heeft onlangs de prijs gekregen voor het schoonste winkelgebied. Ik bekeek de aankondiging met veel verbazing, want zo schoon vind ik het winkelgebied in Lemmer in ieder geval niet.

De Passage ligt altijd vol rotzooi, de prullenbak daar is helemaal weggehaald. Op het parkeerterrein bij zowel de supermarkten als het voormalige kantoor van de Zuid-Friesland kun je goud geld verdienen aan de blikjes, peuken, plastic en andere rotzooi, om nog maar niet te spreken over alles wat er in het water beland.

Hadden we afgelopen Lemsterweek niet een soort plastic soep van bekers die door de wind in de haven waren gewaaid? En even buiten de brug bij Rodenburg hebben mensen steevast hun schepjes klaar liggen om alles wat daar in het water waait weg te halen. Bij de container die daar stond, kon je afgelopen zomer bovendien gratis winkelen: hele tassen vol met rotzooi stonden er naast opgesteld. De container was vol of werd onvoldoende geleegd. Aan de Streken waar de boten liggen hetzelfde geval.

Ik ben dan ook verbaasd over hoe zo’n prijs tot stand komt. Navraag leert dat er mensen zijn ondervraagd. Maar ook dat er iemand zelf is komen kijken. Eén iemand. Eén keer. Het beeld uit de gegevens is ook stukken minder rooskleurig. Daaruit blijkt dat het helemaal niet zo goed gesteld is met de reinheid van het centrum van Lemmer. Ja, het is er redelijk veilig. En er is niet heel veel graffiti. Maar op fijn zwerfafval scoort Lemmer een 2.

Even voor de duidelijkheid: een 1 is zeer negatief, een 5 erg positief. Een 2 kunnen we dus wel aanmerken als niet zo heel geweldig. Ook de vindbaarheid van afvalbakken krijgt slechts een 2. Ook niet best dus. De kwaliteit van de bestrating dan: ietsjes hoger met een 3. Nog wonderbaarlijk hoog in mijn ogen, want op veel plekken breek je je nek. Ook het onkruid en het decoratief groen scoren niet bijzonder hoog; slechts een 3.

In Joure wordt blijkbaar meer gedaan aan de opgeruimdheid van het gebied, want daar liggen de cijfers een stukje hoger. Hoewel ook daar de afvalbakken bijna niet te vinden zijn en er ook daar zwerfafval is. Bovendien zijn in de hele gemeente 40 mensen gevraagd naar hun mening en zijn er 3 tot 5 ondernemers bevraagd. Als dit een medisch onderzoek was geweest, dan was er waarschijnlijk ook een prijs aan gegeven. Die van nepnieuws.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)