Neeltsje Jonkman neemt afscheid bij Jouster juwelier

JOURE - Neeltsje Jonkman stopt per 1 november als medewerker van de juwelier in Joure.

Het begon in 1976 bij familie Van den Wijngaard. Neeltsje zou hier alleen maar komen werken voor een bijbaantje in het weekend en later werd het steeds meer. De situatie veranderde in 1984, toen Jan van den Wijngaard plots overleed.

Neeltsje Jonkman was zwanger van haar eerste dochter en zou stoppen met werken. Echter, de weduwe Lucie van den Wijngaard alleen achterlaten, kon ze niet en dus stelde Jonkman haar plannen bij. Later kwam zelfs al de box met de baby in het privé-gedeelte van de juwelier. Het groeide van goede contacten tot vriendschap. 30 jaar geleden is de jongste dochter van Neeltsje vernoemd naar Lucie van den Wijngaard.

In 1991 werd de zaak verkocht aan Piet Dikland. Neeltsje moest solliciteren en in overleg ging ze mee naar de nieuwe eigenaar. De start in Joure viel voor Dikland lang niet mee. Mensen moesten hem eerst weer vinden. Na 26 jaar wilde Piet en Thea Dikland graag meer van de vrije tijd genieten.

Arie de Koning kwam in 2017 het stokje overnemen; inclusief het personeel van Dikland. Weer twee jaar later zet de Koning alles op een rij. Met nog een winkel in Balk, besluit hij om alleen verder te gaan in Joure. De juwelier in Balk heeft hij gesloten, met als gevolg dat in Joure te veel medewerkers zijn. Jonkman is daar één van.

Neeltsje Jonkman vindt het jammer dat ze afscheid moet nemen. Haar dochter Gerlanda Haven-Jonkman vertelt: „Werken bij de juwelier vond ze geweldig. Anders houd je het ook niet 43 jaar vol. Ze vond het mooi om mensen te helpen. Mijn moeder wist ook van mensen die vaker terugkwamen de juiste maten. Mensen helpen en inschatten wat voor advies ze kon geven, vond ze mooi om te doen.”