Jachtwerf Nerushoek half jaar dicht vanwege hennepkwekerij; ligplaatsen blijven bereikbaar

TERHERNE - De burgemeester van gemeente De Fryske Marren besluit om de woning, de loods, de schuur, de zeecontainer en gedeeltelijk het zuidelijke schiphuis aan de Buorren 8a/8b in Terherne voor een half jaar te sluiten. Dit op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Op het adres bevindt zich Jachtwerf Nerushoek.

Op 3 juni 2019 heeft de politie Eenheid Noord-Nederland een hennepkwekerij en -stekkerij aangetroffen bij Jachtwerf Nerushoek. Uit de bestuurlijke rapportage van de politie Eenheid Noord-Nederland blijkt dat dit de volgende zaken betrof: een grote hoeveelheid hennep, niet alleen stekken en moederplanten maar ook planten bedoeld voor de oogst, henneptoppen, hennepknipsel, plantenresten en hennepafval.

Uit de bestuurlijke rapportage blijkt dat de handel in hennep in georganiseerd verband was opgezet. De overtreder leverde stekjes aan de growshops, welke op hun beurt de stekjes doorverkocht aan hennepkwekers die deze vaak rechtstreeks naar hun hennepkwekerijen elders in Friesland brachten. Ook is de overtreder gezien bij een zeer grote hennepkwekerij.

De gemeente vindt het niet aannemelijk dat de huurders van ligplaatsen en de aangemeerde schepen betrokken waren bij de geconstateerde overtreding. Ligplaatshouders hebben in de zienswijzen te kennen gegeven een groot belang te hechten aan de bereikbaarheid van het door hun gehuurde. De ligplaatsen blijven bereikbaar.

In één van de schiphuizen, waar eveneens een overtreding is geconstateerd, was sprake van een hennepstekkerij en een aantal moederplanten. Deze overtreding vond plaats in twee apart af te sluiten ruimten die via een enkele deur vanuit het schiphuis te bereiken zijn. Doordat de ruimte apart af te sluiten is, kan het openbare gedeelte met de verhuurde ligplaatsen toegankelijk blijven.