Korte vakantie helpt mee tegen depressie

Aangeboden door: The Bagstore

De zomer is voorbij, de blaadjes vallen. De dagen worden korter en de vakantie is nog heel ver weg. Helaas is de herfstperiode voor veel mensen een tijd waarin ze zich minder engergiek voelen en spelen depressies op. Hoe voorkom je dat de korte regenachtige dagen invloed hebben op je humeur? Eigenlijk heel simpel: met het plannen van een (hele) korte vakantie.

Waarschijnlijk heb jij een vast aantal vakantiedagen per jaar. Dat is jammer natuurlijk. Het goede nieuws is dat je deze dagen, in overleg met je werkgever, voor het grootste deel zelf kunt indelen. En dat is echt beter nieuws dan je in eerste instantie denkt. 

Kort maar krachtig

Vraag je aan mensen tijdens een vakantie of ze op dat moment gelukkig zijn, blijkt 96% met ja te antwoorden. Niet vreemd natuurlijk omdat vakantie vieren iets is dat we zelf vrijwillig kiezen. Tot zover vast niets nieuws voor je. Toch is er een leuk detail. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de lengte van de vakantie niet belangrijk is voor je vakantiegeluk. Het meest optimaal blijkt zelfs een vakantie van maar 3 tot 6 dagen. Niet meer, niet minder. Verrassend feitje! Dus pak je weekendtas maar vast in voor zo’n korte oppepper. 

Was het een aantal jaren geleden nog heel gewoon dat je in de zomer lang op vakantie ging. Vaak zelfs drie of vier weken. De laatste jaren kwam daar al vaker in het voorjaar een wintersport vakantie bij en soms plande men een lang weekend met Pasen, Hemelvaart of Pinksteren. Door de verschuivingen in de schoolvakanties, maar zeker ook doordat vliegtickets veel goedkoper zijn geworden, zie je ook een verschuiving in de soort vakantietrip. 

Vooral stedentrips hebben aan populariteit toegenomen. Een lang weekend of midweek weg om een andere stad te bezichtigen is helemaal van deze tijd. Bijkomen in een hotel en heerlijk eten met weer alle tijd voor elkaar. Maar ook een paar dagen de natuur in, doet wonderen. Wandelschoenen aan en met een travelbags of een waterdichte rugzak en de bossen in.  

Langzaam stappen we dus af van het idee dat je alleen in de zomer op vakantie kunt en dat je persé een aantal weken weg moet. Juist de korte trips zorgen ervoor dat je vaker het ultieme vakantiegevoel hebt en uitgerust weer terug komt. Daarnaast heb je vaker een vakantie om naar uit te kijken. En als je slim omgaat met de feestdagen en je vakantiedagen, kun je met de vaste vrije dagen heel vaak een korte vakantie houden. 

Voor- en napret

Naast het geluk tijdens de vakantie zelf, is de voor- en napret minstens zo belangrijk, zo heeft onderzoek uitgewezen. Het aftellen naar de vakantie geeft het zelfde gevoel als toen je klein was. Toen telde je vooral af naar je verjaardag of sinterklaas. Maar ook het voorbereiden wakkert je gelukshormoon aan. Wat ga je doen, wat ga je bekijken? Via internet krijgen we een wereld aan informatie over plaatsen die we willen bezoeken. Tijdens dit surfen waan je je vaak al even op de plaats van bestemming. Dat zorgt er dan weer voor dat je de regen buiten en de kou voor een momentje vergeet. Goed tegen een mogelijke depressie dus. En met meerdere kortere trips, heb je meer ervaringen om aan terug te denken. En juist dit laatste schijnt weer belangrijk voor je te zijn. Dus pak je agenda maar en plan!