FOTO’S | Wethouder Groeneveld deelt gft-containers uit aan leerlingen De Tweespan en Daltonschool Sint Jozef

LEMMER - Wethouder Ilona Groeneveld heeft donderdagochtend groene containers en kleine gft-bakjes uitgereikt aan kinderen uit groep vier van De Tweespan en kinderen uit groep zes van de Daltonschool Sint Jozef in Lemmer.

Op beide scholen zijn educatieve lessen over afvalscheiding gehouden als onderdeel van het project Groen Doen van Mar en Klif en in samenwerking met de vrijwilligers van Ho! Net yn ‘e Kliko.

Kinderen leerden in de lessen goed afval te scheiden en te beseffen dat afval waardevol is, omdat je het vaak nog opnieuw kan worden gebruikt. De gemeente ondersteunde het project met een aantal gastlessen over afval en door het aanbieden van een gratis groencontainer een gft-bakje.

Bij veel scholen is er daarnaast geen groene container aanwezig voor groente-, fruit- en tuinafval.

Scholen worden vanuit het gemeentelijk afvalbeleid als ‘bedrijf’ gezien. Daardoor moeten ze zelf voor het afvoeren van hun afval zorgen. Een losse groene container brengt extra kosten met zich mee, waardoor veel scholen nu geen groene container huren.

Kosten besparen op restafval

,,Als het gft-afval in de container met restafval verdwijnt, de grijze container, kunnen we het niet meer composteren. Bovendien is de grijze container daardoor zwaarder, waardoor de afvoerkosten hoger zijn. Dat is zonde. We vinden het jammer dat er op veel scholen nog geen groene container is, omdat je dan niet het goede voorbeeld kunt geven”, aldus een woordvoerder van DFM.

De gemeente wil daar verandering inbrengen. Ook moet het scheiden van afval zo worden gestimuleerd. Het legen van de containers gebeurt door de gemeente en is kosteloos.

Quiz

Op beide scholen hield Groeneveld een korte quiz over afval scheiden. De juiste antwoorden leidden niet zelden tot verbaasde gezichten bij kinderen, die ook vragen mochten stellen aan de wethouder.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s HoogMedia)