Verkeersles voor kinderen basisschool De Schakel uit Rotsterhaule bij ANWB Streetwise

ROTSTERHAULE - Basisschool De Schakel in Rotsterhaule staat vrijdag 11 oktober in het teken van ANWB Streetwise. Bij het verkeersprogramma leren kinderen beter om te gaan met het huidige verkeer.

In verschillende praktijklessen leren de kinderen dan over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. De Schakel en koepelorganisatie Ambion, waar de basisschool bij hoort, noemen het programma belangrijk om kinderen zo ‘straatwijsheid’ mee te kunnen geven.

ANWB Streetwise bestaat uit vier onderdelen. Zo leren kinderen uit de groepen één en twee in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen ze met veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.

Tijdens Blik en klik leren kinderen uit de groepen drie en vier in de gymzaal om veilig over te steken. Ook het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een gele elektroauto.

Kinderen uit de groepen vijf en zes leren bij Hallo auto over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod.

Terwijl bij Trapvaardig tenslotte, kinderen uit de groepen zeven en acht op het schoolplein praktische fietsvaardigheid leren. De leerlingen fietsen daarbij over een parcours en trainen manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Dat moet de kinderen voorbereiden op het zelfstandig naar de middelbare school fietsen.