Dag van de veiligheid op De Merk in Joure

JOURE - Joure staat zaterdag 12 oktober van 10.00 tot 16.00 uur in het teken van de veiligheid. Op De Merk vindt dan de ‘Dag van de Veiligheid’ plaats.

Gemeente, politie, brandweer en allerlei andere organisaties laten dan de hele dag zien wat zij doen om DFM, de leefomgeving en ieders huis zo veilig mogelijk te houden.

Overzicht aanwezige organisaties

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)
Bij het CCV kun je een virtual reality bril opzetten en ervaren hoe het is wanneer iemand met een babbeltruc belangrijke informatie probeert los te krijgen.

Stichting Cyber Safety Noord-Nederland
Hier krijg je advies over digitale weerbaarheid en hoe je hier mee om kunt gaan, ook kun je testen of je telefoon/tablet ‘boefproof’ is en is er een kras en winactie.

Politie
De politie vertelt vanuit een preventietruck over wat zij doet om criminaliteit te bestrijden en wat inwoners zelf kunnen doen om hun buurt veilig te houden. Voor kinderen staat er een politiemotor om mee op de foto te gaan.

GGD
Tijdens de Dag van de Veiligheid geeft de GGD voorlichting over relaties en seksualiteit, het voorkomen van gehoorschade en de gevaren van roken, drank, drugs en lachgas.

GGZ
Heb jij wel eens te maken gehad met een verward persoon? De GGZ vertelt hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Brandweer
De plaatselijke brandweer is aanwezig met een brandweerauto en een voorlichtingscontainer Brandveilig Leven. Hierin is een leuk spel te doen voor jong en oud waarbij je een boerderij moet blussen door vragen over brandveiligheid te beantwoorden.

Kantelsimulator
Bij een verkeersongeluk kan het zijn dat je auto op het dak of de zijkant terecht komt. Wil jij weten hoe je de auto kunt verlaten in deze situatie? Kom oefenen in de kantelsimulator!

Gemeente De Fryske Marren
Ook medewerkers van gemeente De Fryske Marren zijn zaterdag op het plein aanwezig om te vertellen waar de gemeente de komende jaren op het gebied van veiligheid extra aandacht voor heeft.

Burgemeester Fred Veenstra is aanwezig bij de start van de Dag van de Veiligheid om 10.00 uur en de gemeente heeft een prijsvraag waarmee een prijs is te winnen.