‘Komst beeld Kaskade kan Joure op internationale culturele kaart zetten’

JOURE - Als het aan de stichting Jouster Koffiepot ligt krijgt Joure net als de Friese elfsteden een kunstwerk van internationale allure. Dat moet het kunstwerk ‘Kaskade’ van de beeldhouwer Klaas Gubbels worden.

Het beeld moet als het aan de stichting ligt in het park naast Museum Joure komen te staan. De vergunning ervoor is al binnen, net als tweederde van het aankoopbedrag van 45.000 euro. Voor de laatste 15.000 doet de stichting een beroep op iedereen die Joure een warm hart toedraagt.

Momenteel is het beeld in het bezit van de Amsterdamse Stichting ArtZuid. Nadat wijlen kunstverzamelaar Thom Mercuur een beroep op ArtZuid deed om het werk een permanente plek te geven in Joure waren zij meteen enthousiast.

Dat geldt volgens de stichting jouster Koffiepot ook voor de gemeente De Fryske Marren, Jacobs Douwe Egberts, Museum Joure en diverse Jouster bedrijven.

,,Dat heeft er toegeleid dat er in totaal 30.000 euro is toegezegd door JDE, stichting Westermeer en diverse bedrijven uit de omgeving.”

Met het beeld Kaskade moet er na de kop en schotel aan het begin van Joure een karakteristiek koffieherkenningspunt bijkomen.

,,De gestapelde rode koffiepotten van Gubbels passen nergens zo goed als in de bakermat van Douwe Egberts”, aldus voorzitter Anne Sjoerd Heegsma van de stichting Jouster Koffiepot.

‘Fotogeniek object voor Jousters en toeristen’

Volgens Iris Nutma, secretaris van de stichting en directeur van Museum Joure, kan het beeld Joure op de internationale culturele kaart zetten. ,,Kaskade heeft alles om uit te groeien tot een cultureel icoon voor Joure, vergelijkbaar met de fonteinen van de elfsteden. Een fotogeniek object voor Jousters en toeristen.”

Doneren kan op NL12 RABO 0340528621 ten name van de Stichting Jouster Koffiepot in Oudehaske.