Jouster Fanfare concerteert met muzikanten AZC

JOURE/SNEEK - De Jouster Fanfare brengt op zondag 8 december een bijzonder middagconcert in Theater Sneek, waarbij ze samenwerkt met het AZC.

„We willen een muzikale middag met veel ontmoeting, waarbij mensen uit het AZC en statushouders samen met ons musiceren”, zegt Johan Meesters van de Jouster Fanfare. Mensen met een verschillende achtergrond met elkaar samenbrengen is doorgaans moeilijk, maar muziek verbindt, weten de muzikanten uit Joure.

Directe aanleiding om deze middag te organiseren is de compositie Days off Anger van de componist P.L. Cooper die in opdracht van de vereniging gemaakt is. Days of Anger is een muzikale verbeelding van een vluchteling in de Middeleeuwen.

„Dat mensen op de vlucht zijn, opgejaagd door oorlog of door armoede, is van alle tijden. En dat ze niet overal welkom zijn is dat ook. We leggen een muzikale link naar het verleden van een actueel onderwerp”, stelt Meesters.

Fiere Ferhalen

Naast muziek bestaat de middag uit het vertellen en delen van Fiere Ferhalen. Iedere vluchteling heeft zijn of haar verhaal. Ze vertellen over waarom ze een nieuwe plek zoeken. Aan de hand van de vluchtverhalen wordt een indrukwekkende wereldreis gemaakt.

De verhalen, zoals het verhaal van de compositie Days off Anger, worden deze middag tijdens de muziek prachtig verbeeld door de bekende zandtovenaar Gert van de Vijver.

De middag wordt gepresenteerd door Douwe Heeringa. Naast de presentatie zingt hij en vertelt hij bindende verhalen. De mensen uit het AZC en statushouders vertellen hun verhaal niet alleen met muziek, maar ook in expressie van kunst en traditionele keuken.

Ontmoeting

De ontmoeting die deze middag centraal staat, gaat verder in de foyer waar bewoners van het AZC hapjes uitdelen en muzikanten uit het AZC spelen. Ook is er kunst te bewonderen die door hen is gemaakt.

„We gaan ontdekken dat we eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen”, besluit Meesters.

De fanfare zoekt nog meer buitenlandse muzikanten. Vluchtelingen en statushouders die mee willen doen, kunnen contact opnemen via www.jousterfanfare.nl.

Kaarten: theatersneek.nl