Natuurorganisaties hebben geen bezwaar tegen verhuizing Sybrandy’s speelpark

Een mogelijke verplaatsing van Sybrandy’s Speelpark naar De Hege Gerzen bij Oudemirdum stuit niet op verzet bij natuurorganisaties. Dit laten ze dinsdag weten.

De verhuizing naar het gebied is volgens de organisaties verantwoord. Wel stellen ze als voorwaarde dat er garanties afgegeven worden over het vermijden van verstoring van het gebied en afspraken worden gemaakt over mogelijkheden van natuureducatie en het verbeteren van de kwaliteit van landschap en natuur.

Lees ook: Nieuw plan op oude plek: twee ondernemers strijden om Sybrandy's Speelpark

Sybrandy’s Speelpark sloot eind augustus officieel de deuren. Sjerp Jaarsma, exploitant van het recreatieterrein De Hege Gerzen, heeft plannen om het park te heropenen op zijn terrein aan de andere kant van Oudemirdum. Naast Sjerp Jaarsma heeft ook oud-bouwondernemer Henk Brander zich gemeld met een plan voor een doorstart.

Kwetsbaar gebied

Aangezien De Hege Gerzen voor natuur en landschap een bijzonder kwetsbare plek is, hebben natuur- en landschapsorganisaties Jaarsma's plan kritisch tegen het licht gehouden. Zo werd eerder vanwege de kwetsbaarheid een convenant gesloten waarin een verantwoord gebruik van de plek is geregeld.

De natuur- en landschapsorganisaties Stichting Gaasterlân Natuerlân, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en It Fryske Gea laten weten dat ze positief tegenover het behoud van het kleinschalige speelpark staan voor de regio. Met een aantal nieuwe afspraken die aan het bestaande convenant worden toegevoegd, kunnen de organisaties zich vinden in het plan en instemmen met de voortzetting.

Bekijk ook: Laatste ronde in Sybrandy's Speelpark

Lees ook: Nostalgie in het vogelpark: LC-redacteur (en oud-medewerker van Sybrandy’s Speelpark) Jacob Haagsma blikt terug