Basketbal: Oaters Joure 1 wint van Scylla 2

GRONINGEN - De heren van Oaters Joure 1 hebben zaterdag in Groningen met 68-74 van Scylla 2.

Na vorig jaar kampioen te zijn geworden in de 2e klasse, begon zaterdag hun seizoen in de eerste klasse met een uitwedstrijd in Groningen tegen Scylla. Deze ploeg werd kampioen in de tweede klasse parallel en dus zat er meteen een resultaat in voor de Jousters. Met zeven man afgereisd naar Groningen en geen optimale voorbereiding was coach Hans Roelfsema enigszins gespannen voor deze wedstrijd. „We hebben niet met het hele team kunnen trainen, en ook nu zijn we lang niet compleet.”

De wedstrijd begon goed voor Oaters, halverwege het eerste kwart stonden ze al 10 punten voor. Maar toen begon het bij Scylla beter te draaien. De eerste afstandsschoten gingen vallen en na 10 minuten stond het 15-16.

In het tweede kwart trokken de Jousters de verdediging nog iets strakker aan en begon de fastbreak wat te lopen. In een time-out werd besproken dat “we vooral met ons eigen spel bezig moeten zijn. De scheidsrechters fluiten geweldig!” En dat compliment mocht over de gehele wedstrijd gelden. De twee heren van Shadows hadden de wedstrijd helemaal onder controle. Echte speler-arbiters, ze voelden het prima aan allemaal. „Scylla maakte veel fouten, wij pakten de steals.” (teamfouten 6-1) Ruststand werd 28-35 en dus was een klein gaatje geslagen.

Nu is het zaak om in de tweede helft geconcentreerd te blijven spelen. Geen domme fouten maken en vanuit de organisatie blijven spelen en scoren. Het derde kwart ging volledig gelijk op. „We maakten om de beurt scores en fouten, respectievelijk 19-19 en 4-4.”

Het gaatje van 7 punten bleef dus in stand en dan heb je nog een laatste kwart te gaan om die wedstrijd binnen te trekken.

Het vierde kwart was wat rommelig aan beide kanten. Er was natuurlijk met krachten gesmeten door beide partijen. Scylla ging meer druk geven, maar dat leidde nauwelijks tot Jouster balverlies. Wel kwam er meer ruimte. Ondanks dat het verschil na drie minuten in het vierde kwart teruggelopen was tot 2, verloren de Oaters nooit hun kop. „Discipline is hetgeen waar we het meest in gegroeid zijn afgelopen seizoen. Daarom werden we ook kampioen.”

En dus nam de coach een time-out om het ritme van de tegenstander te breken en pakten ze de draad weer op. Langzaam maar zeker werd het verschil weer groter. Een korte Scylla-opleving aan het eind zorgde weer voor een verschil van 3. Wederom een time-out en vol vertrouwen sleepten de Jousters de wedstrijd uit het vuur. Met 21-20 won Scylla weliswaar het laatste kwart, maar het was niet genoeg voor de overwinning. Die ging naar Joure met 68-74

Maarten: 8 pnt

Menno: 2 ptn

Anton: 15 ptn

Jeffrey: 24 ptn

Meinze: 13 ptn

Evert-Jaap: 6 ptn

Rindert: 6 ptn

Volgende wedstrijd: Oaters – BVG, zaterdag 21 september 17.30 uur in Sportfun